Ambassader, konsulat och reseråd

In English

Information för dig som ska resa utomlands

Här hittar du råd inför din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

För information om visum vid resor till andra länder hänvisas till landets ambassad i Stockholm. För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Ambassader och konsulat

Sverige har cirka 100 utlandsmyndigheter, som inkluderar ambassader, representationer, delegationer och konsulat. Tillsammans med de cirka 400 honorärkonsulaten bildar de utrikesrepresentationen.

Reseinformation från Sveriges ambassader

Sveriges ambassader utformar allmän reseinformation för de länder där de verkar. Här hittar du sådan information.

UD avråder från resor

UD avråder normalt från resor till länder där det råder krig eller krigsliknande förhållanden eller andra oroligheter samt i vissa fall vid terroristattacker och naturkatastrofer.

UD resklar - råd inför och under resan

Här hittar du information och tips inför din resa utomlands som att se över ditt försäkringsskydd, kolla så att ditt pass är giltigt. Här hittar du också information om vad vi kan hjälpa till med om oturen är framme och mer råd om hur du blir resklar

Information om visum till andra länder

Svenska medborgare behöver ibland ha visum för att besöka ett annat land. Kontakta landets ambassad/konsulat eller din resebyrå för information om viseringsregler i god tid innan du reser utomlands.

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder.

Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om vad UD kan göra för dig om du råkar illa ut utomlands, reserekommendationer och juridiska frågor.