"Med Gadaffi borta kan det nya Libyen börja byggas"

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en kommentar att Libyens förra ledare Muammar Gaddafis fall är en seger för det libyska folket och för världssamfundet, även om regeringens förhoppning hade varit att Gadaffi ställts inför rätta.

- Vi bevittnar nu världshistoria. Gaddafi stod med överlägsen militärmakt för inte länge sedan redo att begå en massaker på Benghazis befolkning. Att han nu är borta är en seger för det libyska folket som kämpat för detta, det är en seger för det världssamfund som ställt upp och det är en seger för de svenskar som bidragit i insatsen, säger Fredrik Reinfeldt.

- Vår förhoppning hade naturligtvis varit att Gadaffi, som har begått brott mot mänskligheten, hade kunnat ställas inför rätta för dessa.

- Med Gadaffi borta kan det nya Libyen börja byggas. Där behövs Sveriges och världssamfundets stöd med humanitära insatser, sjukvårdsinsatser, att bygga ett civilt samhälle, att lära ut hur man använder demokratiska rättigheter. Allt det som vi efter den arabiska våren hoppas ska bidra till bygget av ett nytt Nordafrika.