Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Förslagen lämnas till riksdagen på våren och på hösten. Regeringens budgetförslag för 2016 lämnades till riksdagen måndagen den 21 september.

  • Budgetpropositionen för 2016

    Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagsförvaltningen

    Den 21 september lämnade regeringen sitt budgetförslag för 2016 till riksdagen och just nu pågår riksdagsbehandlingen. Riksdagen behandlar budgetpropositionen i två steg. Först beslutar riksdagen om utgiftsramar och beräkning av statsinkomsterna (det så kallade rambeslutet). I samband med det beslutas också de skatteförslag som finns i budgetpropositionen. Därefter beslutar riksdagen om hur utgifterna ska fördelas inom varje enskilt utgiftsområde. Riksdagens rambeslut väntas bli klart i november.

Budgetpropositionen för 2016 - Investeringar för Sverige

Reformförslag i budgeten för 2016

Foto: Folio Bildbyrå / Maskot

Jobb

Sverige behöver fler jobb och fler som jobbar - målet är EU:s lägsta arbetslöshet. Regeringen satsar totalt 8,5 miljarder kronor på investeringar för fler jobb.

Foto: Folio Bildbyrå / Maskot

Skola

För att vända utvecklingen med fallande kunskapsresultat föreslår regeringen investeringar om totalt närmare 5 miljarder kronor 2016.

Foto: Johnér / PhotoAlto

Klimat

Regeringen vill skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle. Sammantaget investeras 4,5 miljarder kronor för klimatet 2016.

Foto: Folio Bildbyrå / Christian Ferm

Etablering

Nyanlända ska ha möjlighet att snabbt komma i arbete och kunna bidra till att utveckla Sverige. Regeringen föreslår en rad investeringar för att underlätta nyanländas etablering.

Foto: Folio Bildbyrå / Christian Ferm

Välfärd

Regeringens föreslagna reformer för ökad välfärd och trygghet ska också leda till ökad jämlikhet och jämställhet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 362 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida