Annika Strandhäll

Annika Strandhäll, Socialförsäkrings­minister

Socialförsäkringsminister

Socialdepartementet

"Trygga socialförsäkringar och pensioner får människor att våga välja sin egen bana i livet. Vi ska ha en balans mellan skydd och krav i sjukförsäkringen och en pension som är rättvis och räcker till. Som minister i Sveriges första feministiska regering är skillnaderna i villkor för kvinnor och män en naturlig utgångspunkt i mitt reformarbete."

Aktuellt från Annika Strandhäll

  • Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn

    Illustration: Regeringskansliet

    I propositionen föreslås att rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn anpassas efter barnets ålder.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med föräldrar.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med föräldrar. Foto: Mikael Sjöberg

En modern föräldraförsäkring

Regeringen har tagit flera initiativ till en mer modern föräldraförsäkring. Den tredje reserverade månaden i föräldraförsäkringen började gälla den 1 januari 2016. Föräldraförsäkringsutredningen har startat sitt arbete för att göra försäkringen mer anpassad till olika familjekonstellationer och ett förändrat arbetsliv. Delbetänkandet Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn skickades ut på remiss den 7 november 2016.

Illustration: Regeringskansliet

Det svenska ålderspensionssystemet

Informationsmaterial om hur inkomstpensionen, premiepensionen och garantipensionen fungerar.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Emilio S. de Quiros, Jr. skriver under socialförsäkringsavtal mellan Sverige och Filippinerna.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Emilio S. de Quiros, Jr. skriver under socialförsäkringsavtal mellan Sverige och Filippinerna. Foto: Roger Dahlberg/Regeringskansliet

Socialförsäkringsavtal med Filippinerna underskrivet

Ett socialförsäkringsavtal mellan Sverige och Filippinerna skrevs under i oktober 2015, för Sveriges del av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Avtalet samordnar socialförsäkringsförmåner, bland annat pensioner.

Illustration: Regeringskansliet

Åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro

Sedan år 2010 har sjukpenningtalet ökat med 80 procent. Utgifterna för sjukpenningen har ökat från 21 miljarder 2010 till 37 miljarder 2015. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har därför presenterat ett åtgärdsprogram. Kostnadsökningen för sjukpenningen har varit betydande de senaste åren och prognoserna är att ökningen fortsätter även om en viss minskning i ökningstakten nu syns.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 244 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida