Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning
Anna Ekström Gymnasie- och kunskapslyfts­minister

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

 • Anna Ekström lyckönskar Yrkeslandslaget inför Yrkes-EM

  Anna Ekström med Yrkeslandslaget
  Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, tillsammans med Yrkeslandslaget. Foto: Simon Boström/Regeringskansliet

  Under fredagen var Yrkeslandslaget i Stockholm för en samling inför Yrkes-EM i Göteborg 1–3 December. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström mötte landslaget under eftermiddagen för att önska dem lycka till.

 • Uttalande av utbildningsminister Gustav Fridolin med anledning av årsdagen för skolattacken i Trollhättan

  Gustav Fridolin tänder ett ljus vid minnesplats.
  - Vi står tillsammans med Trollhättan, säger Gustav Fridolin. Foto: Mikaela Kotschack/Regeringskansliet

  Ett år har gått sedan den fruktansvärda attacken mot Kronans skola. Ikväll möts Trollhättan för att minnas, hedra och visa att man kan hämnas med kärlek.

Illustration: Regeringskansliet

Förslag till Lagrådet om försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss som innebär att högst 100 av landets cirka 3 600 skolor med mellanstadium ska kunna bedriva försöksverksamhet med betyg från årskurs 4. Försöksverksamheten är en överenskommelse mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Helene Hellmark Knutsson vid regionalt dialogseminarium i Uppsala
Helene Hellmark Knutsson vid regionalt dialogseminarium i Uppsala. Foto: Klas-Herman Lundgren/Regeringskansliet

Helene Hellmark Knutsson anordnade regional dialog om lärarförsörjningen i Uppsala

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, höll i veckan det fjärde regionala dialogseminariet om hur Sverige ska möta behoven av lärare både nu och framöver. Seminariet hölls i Uppsala och samlade ett 50-tal företrädare för kommuner, studentkårer, fackförbund och lärarutbildare. Framöver kommer fler seminarier att anordnas men redan nu har Helene börjat få en bild över hur det ser ut i kommunerna.

Gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström med politiker i Borås.
Från vänster: Tom Andersson (MP), Ulf Olsson (S), Gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström, Annette Carlson (M) och Morgan Hjalmarsson (L). Foto: Maria Karlsson/Borås stad

Anna Ekström besökte Borås och Ericsson

Den 12 oktober besökte gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Borås med anledning av det sparpaket som företaget Ericsson aviserat. Gymnasie- och kunskapslyftsministern mötte kommunalråd, fackföreningar och representanter för Ericsson under dagen.

Foto: Folio bildbyrå

Samlade budgetinvesteringar inom utbildningsområdet

Investeringar för ökad kvalitet och fler anställda i skolan, fler platser på lärarutbildningarna, stöd till förskolor och skolor som har svåra förutsättningar och ett stärkt kunskapslyft genom en utökad satsning på yrkesvux och lärlingsvux. Det är några av de satsningar på utbildning som regeringen avser att göra utifrån budgetpropositionen för 2017.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 2044 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida