Hoppa till huvudinnehåll

Pål Jonson

Försvarsminister

Försvarsdepartementet

"Försvaret av Sverige är en kärnuppgift för staten och grundläggande för vår demokrati och frihet. Ett starkare försvar, medlemskap i Nato och stöd till Ukraina stärker vår säkerhet i en orolig tid."

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Pål Jonson

  • Regeringen utser Michael Claesson till ny överbefälhavare

    Idag meddelade statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson att generallöjtnant Michael Claesson utsetts till Försvarsmaktens nästa överbefälhavare. Han tillträder 1 oktober 2024. Överbefälhavare Micael Bydéns förordnande går ut 30 september.

  • Inrättande av ett Försvarsinnovationsråd stärker samverkan mellan försvarssektorn och den civila sektorn

    Den 30 maj beslutade regeringen att inrätta ett Försvarsinnovationsråd under ledning av försvarsminister Pål Jonson. Försvarsinnovationsrådet ska vara ett forum på strategisk nivå för informationsutbyte och dialog i det fortsatta arbetet med regeringens försvarsinnovationsinitiativ. Rådet kommer att ha nio ledamöter med bred kompetens inom försvarsfrågor och innovation.

Fartyg med svensk flagga till havs, snötäckt landskap i bakgrunden.
Svenskt fartyg under JEF-aktiviteten i Östersjön i december 2023. Foto: JEF

Sverige deltar i JEF-aktivitet för att skydda kritisk infrastruktur i Östersjön

Försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) ökar återigen närvaron i Östersjön och Nordatlanten för att bidra till skydd av kritisk undervattensinfrastruktur.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Militärt stödpaket 16 till Ukraina – ny förmåga som stärker Ukrainas luftförsvar och stöd som möter Ukrainas prioriterade behov

Den 29 maj presenterade regeringen det 16:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes. Sverige bistår Ukraina med en helt ny förmåga som stärker Ukrainas samlade luftförsvar. Paketet som kommer ingå i en kommande extra ändringsbudget uppgår till ett värde av 13,3 miljarder kronor och möter Ukrainas prioriterade behov.

Carl-Oskar Bohlin, Hans Wallmark och Pål Jonson står bredvid varandra.
Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark överlämnade slutrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad (Ds 2024:6) till försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Försvars­beredningen överlämnade totalförsvarsrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad

Fredagen den 26 april 2024 överlämnade Försvarsberedningen sin rapport Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad till försvarsministern Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Illustration: Regeringskansliet

300 miljoner kronor till att förstärka den militära förmågan

I vårändringsbudgeten går nu regeringen och Sverigedemokraterna fram med ett tillskott på sammantaget 300 miljoner kronor till att förstärka den militära förmågan. Dessutom gör omfördelningar av medel så att förbandsanslaget tillförs 900 miljoner kronor för att här och nu ytterligare stärka uthålligheten och tillgängligheten i Sveriges försvar.

Innehåll från Pål Jonson

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 253 träffar.

Laddar...