Innehållet publicerades under perioden

-

Malisoldater övade på Livgardet

Publicerad · Uppdaterad

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte den 9 december Livgardet utanför Stockholm. Besöket innehöll presentationer av utbildningsförbandet, besök på Swedint samt ett besök på en övning för några av de soldater som efter årsskiftet ska delta i FN-insatsen MINUSMA i Mali.

Jag är stolt över de svenska soldater som nu förbereder sig för krishanteringsinsatsen i Mali, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Jag är stolt över de svenska soldater som nu förbereder sig för krishanteringsinsatsen i Mali, säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Paula Levänen / Försvarsmakten

- Det är viktigt för ett land som Sverige att kunna hjälpa till när mänskliga rättigheter hotas och samhällen riskerar att kollapsa, och när FN behöver expertis som vi kan bidra med, säger Peter Hultqvist.

Sedan januari 2012 pågår en väpnad konflikt i Mali där de norra delarna kontrolleras av väpnade grupperingar. De huvudsakliga uppgifterna för FN-insatsen är att bidra till att den maliska staten återfår kontrollen i hela landet och att skydda civilbefolkningen och FN-personal. Insatsen är också ett stöd för det humanitära biståndet till Mali och ska främja och skydda de mänskliga rättigheterna.

Riksdagen beslutade i maj 2014 att delta i MINUSMA och i september undertecknades en överenskommelse med FN om det svenska deltagandet. Den svenska huvudstyrkan som snart anländer ska ha sin utgångspunkt vid en nybyggd camp i närheten av staden Timbuktu.

Försvarsministern besökte också Swedint för en allmän orientering om verksamheten samt en fördjupning om det nordiska centret för genderfrågor i militära operationer (NCGM).