Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Utrikesministern besökte Maputo

Publicerad · Uppdaterad

Utrikesminister Margot Wallström besökte under torsdagen den 15 januari Maputo för att delta i installationsceremonin för Mocambiques nyvalde president Filipe Nuysi.

Sverige har nära relationer med Mocambique sedan 40 år tillbaka och Sverige är en av landets största biståndsgivare. Under besöket hade Margot Wallström ett möte med President Nyusi för att diskutera hur samarbetet länderna emellan kan fortsätta att utvecklas och breddas.

- Mocambique är ett land som står inför stora möjligheter att utvecklas med stark ekonomisk tillväxt i en fredlig och demokratisk riktning. Jag fick positiva signaler från president Nyusi som har höga ambitioner för landet och som även uppskattar de nära förbindelserna med Sverige, sade Margot Wallström efter besöket.

Många möten och samtal

Utrikesministern fick under besöket även tillfälle till möten och samtal med många ledande företrädare för andra afrikanska länder som var på plats med anledning av presidentinstallationen. Bland annat Tanzanias president Kikwete, Botswanas vicepresident Masisi, Sydafrikas president Zuma och utrikesministrar från en rad andra länder.

Under besöket träffade Margot Wallström representanter för miljö- och kvinnoorganisationer och media. Innan hemresan på fredagen hann hon även med ett uppskattat möte med personalen på den svenska ambassaden i Maputo.