Statsministern besökte Biskopsgården

Stefan Löfven besökte Biskopsgården efter skjutningen i Göteborg. Statsministern begav sig direkt från EU-toppmötet i Bryssel till Biskopsgården för att informera sig om situationen.

Stefan Löfven besöker Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg.
Statsminister Stefan Löfven besökte platsen för skjutningen vid Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

- Lika mycket som mina tankar har varit på toppmötet har de varit här hos er i Biskopsgården och Göteborg sedan beskedet om denna tragedi. Det känns väldigt betydelsefullt att vara på plats och möta människorna här i Biskopsgården, detta är en sak för hela vårt samhälle, säger Stefan Löfven.


Under besöket i Biskopsgården mötte Stefan Löfven medborgare, och personer från det civila samhället på Medborgarkontoret. Där träffade han också ungdomar, mammor och fältassistenter.
- Det är viktigt för mig att på plats få del av hur människor som arbetar här, polisen, socialarbetare, men också ungdomar som finns där, hur de tänker, inte minst i en sådan här situation. Jag vill verkligen tacka er för det jobb ni gör här. Det är en svår stund för oss alla, vi är alla delaktiga i den. Nyckelordet är att vi gör detta tillsammans, både nu och i framtiden, sade Stefan Löfven.


Statsministern uttryckte att de boende i stadsdelen drabbats av ett fullständigt meningslöst våld.
- Ungdomarna måste få en bra fritidsverksamhet, en bra skola, de måste få jobb. De måste kunna utveckla sina egna liv. Vi ska sätta in mer resurser i skolan. Och detta måste vi göra tillsammans, sade Stefan Löfven.


Regeringen har nyligen skärpt straffen när det gäller grovt vapenbrott.

- Vi behöver gå vidare och titta på förberedelser för grovt vapenbrott så att vi kan förhindra för den organiserade brottsligheten att komma över vapen, sade Stefan Löfven.


Statsministern besökte också platsen för skjutningarna.