Helen Hellmark Knutsson har entledigats, minister för högre utbildning och forskning

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Åsa Romson har entledigats, klimat- och miljöminister, vice statsminister

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Digitalisering och life-science i fokus på Innovationsrådets möte

Publicerad · Uppdaterad

Måndag den 18 maj hade Nationella innovationsrådet sitt andra möte och samlades i Rosenbad. Två teman på mötet var digitalisering och life science.

 • Foto på Helene Hellmark Knutsson, Pam Fredman, Stefan Löfven och Mikael Damberg i Rosenbad.

  Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, Pam Fredman, statsminister Stefan Löfven och närings- och innovationsminister Mikael Damberg i Rosenbad.

  Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 • Foto på Mengmeng Du i samtal med Darja Isaksson och Magdalena Andersson.

  Mengmeng Du i samtal med Darja Isaksson och finansminister Magdalena Andersson.

  Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 • Foto på när Stefan Löfven träffade medier för att berätta om Innovationsrådet

  Statsminister Stefan Löfven träffade medier för att berätta om Innovationsrådets andra möte där digitalisering var en av huvudfrågarna.

  Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Sverige står inför stora utmaningar och möjligheter i och med digitaliseringen. Dagens möte var startskottet för ett kommande, långsiktigt arbete hur regeringen på ett nationellt plan ska ta sig an denna fråga. I framtiden kommer digitaliseringen att spela stor roll för exempelvis områden som miljöarbetet, hälso- och sjukvården och företagens villkor.

Vid mötet talade Innovationsrådets ledamöter Darja Isaksson, Hans Vestberg och Jane Walerud om digitaliseringen och Sveriges utmaningar och möjligheter i samband med detta. Tillsammans med övriga ledamöter i Innovationsrådet diskuterades digitaliseringen och Sveriges väg framåt inom detta område.

– Digitaliseringen kommer att ändra förutsättningarna för hela samhället och ställer större krav på anpassning. Sverige ska vara landet som glänser inom detta område och vi har goda förutsättningar att klara detta, sa statsminister Stefan Löfven, Innovationsrådets ordförande, vid en pressträff i samband med dagens möte.

På mötet diskuterades också innovationsupphandlingen och samverkansprogrammet för life science. Civilminister Ardalan Shekarabi informerade om ny lagstiftning för denna upphandling och de möjligheter detta medför.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson och projektledare Anders Lönnberg redovisade läget och det kommande arbetet med det strategiska samverkansprogrammet för life science.

Innovationsrådets nästa möte äger rum den 31 augusti.