Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Justitiedepartementet

Fler måste hjälpa till och ta emot flyktingar

Publicerad · Uppdaterad

Morgan Johansson har besökt Jordanien och Libanon, två länder som tar ett stort ansvar för de som flyr från kriget i Syrien. Det framkom att det internationella samfundet måste ge ett mer omfattande stöd för att hjälpa grannländerna i den svåra situationen. Dessutom så måste fler ställa upp för att ta emot flyktingar.

 • Politiskt sakkunniga Anna Tillander, Sveriges ambassadör i Amman Helena Gröndahl Rietz och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

  Foto: Ayman Bino, UNHCR

 • Morgan Johansson i Azrac

  På plats i flyktinglägret Azrac i Jordanien.

  Foto: Ayman Bino, UNHCR

 • På plats i flyktinglägret Azrac i Jordanien.

  Foto: Ayman Bino, UNHCR

 • Delegationen anländer Bekaadalen nära den syriska gränsen för besök av 'informal settlement' (bosättningar) i Terbol. Här briefas Morgan av UNHCR-chefen Ninette Kelley.

  Foto: Regeringskansliet

 • Morgan Johansson tillsammans med Jordaniens justitieminister Bassam Talhouni.

  Foto: Regeringskansliet

 • Besök på Migrationsverkets kvotuttagning Beirut.

  Foto: Regeringskansliet

I Jordanien träffade Morgan Johansson Jordaniens vice premiärminister och utrikesminister Nasser Judeh, justitieminister Bassam Talhouni, inrikesminister Hussein Majali och bostadsminister Imad Fakhourybland. Han besökte också flyktinglägret Azraq, där det  i dag finns 18 000 flyktingar och UNHCR:s registreringskontor i Khalda.

I Libanon studerade Morgan Johansson Migrationsverkets arbete med vidarebosättning av kvotflyktingar. Han besökte flyktingbosättningar i Bekaadalen och tog del av Libanons och UNHCR:s insatser för de syriska flyktingarna. Morgan Johansson förde också diskussioner med flera libanesiska ministrar och träffade representanter för det civila samhället och FN-organ.

Fakta om kvotflyktingar

Sverige tar emot 1 900 kvotflyktingar från FN årligen. 2014 tog hela EU totalt emot cirka 5 500 kvotflyktingar. En av Sveriges viktigaste prioriteringar på flyktingpolitikens område inom EU är att få alla EU-länder att ta emot fler kvotflyktingar