Förhandlingarna om ekologisk produktion fortsätter

EU:s jordbruksministrar diskuterade nya regler för ekologisk produktion men nådde ingen överenskommelse. Ett nytt försök sker i juni. Det stod klart efter rådsmötet i Bryssel den 11 maj. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tog också upp frågan om förbättrat djurskydd för grisar.

Rådet nådde ingen överenskommelse om det lettiska ordförandeskapets kompromissförslag om ekologisk produktion. Förslaget gäller nya regler som ska underlätta för jordbrukare att gå över till ekologiskt jordbruk. Avsikten är nu att rådet ska komma överens på mötet den 16 juni.

– Det hade varit bra att lösa det idag men eftersom en del länder behöver mer tid för att diskutera frågan så har jag respekt för det, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter förhandlingarna.

Djurskydd för grisar

Jordbruksministrarna från Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna har i ett gemensamt brev till kommissionen efterlyst ett förbättrat djurskydd för grisar. Initiativet presenterades på rådsmötet och fick stöd av flera EU-länder. Det gäller bland annat svanskupering och hur grisstallarna ser ut.

Kommissionen lovade att arbeta vidare med frågan, framför allt när det gäller att se till att befintlig lagstiftning respekteras.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht träffar pressen efter rådsmötet i Bryssel den 11 maj.