Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Helen Hellmark Knutsson har entledigats, Minister för högre utbildning och forskning

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Historiskt statsbesök från Indien

Publicerad

Indiens president Shri Pranab Mukherjee avlägger statsbesök i Sverige 31 maj - 2 juni 2015 på inbjudan av H.M. Konungen. Regeringen deltar med flertalet ministrar. Huvudteman för besöket är innovation och hållbar utveckling med fokus på urban stadsutveckling, samt vetenskap och forskning.

Indien är ett av Asiens mest tongivande länder, världens fjärde största ekonomi och en framväxande global aktör. Statsbesöket från Indiens president, det första någonsin, är en viktig milstolpe i våra bilaterala relationer.

Statsbesökets fokus

Fokus under statsbesöket kommer att vara att skapa förutsättningar för att öka utbytet inom handel och vetenskap samt att stärka den svenska närvaron på den indiska marknaden.

Det finns en växande efterfrågan från indisk sida kring frågor rörande innovation, stadsutveckling och hållbar utveckling. Statsbesöket ger tillfälle främja potentiella affärsmöjligheter på dessa områden i båda riktningar.

Sverige har redan ett brett samarbete med Indien på en rad områden: miljö, förnybar energi, forskning, hälsa med mera. Dessa samarbeten kommer att fördjupas ytterligare i samband med besöket och en rad samarbetsavtal kommer att ingås.

Ur programmet

Indiens president landar i Stockholm på söndag eftermiddag och möts på Arlanda av kronprinsessan och prins Daniel. Kungaparet tar emot presidenten på Hovstallet för beriden kortege till Stockholms slott där sedvanlig välkomstceremoni äger rum. Representanter för riksdag och regering deltar.

Måndagens program inleds med besök på riksdagen och möte med talman Urban Ahlin. Därefter tar statsminister Stefan Löfven emot i Rosenbad. Stockholms stad står värd för en lunch i stadshuset, under vilken hållbar stadsutveckling ska diskuteras. Eftermiddagens program fortsätter på samma tema genom en tur till Hammarby Sjöstad. Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan deltar. På kvällen ger kungaparet bankett på slottet.

Tisdagen går i forskningens och vetenskapens tecken med ett besök på Karolinska institutet där forskningsminister Helene Hellmark Knutsson deltar. Därefter följer seminarier och möten med svenskt och indiskt näringsliv. Näringsminister Mikael Damberg deltar i programmet.

På eftermiddagen fortsätter programmet i Uppsala där presidenten håller ett anförande på Uppsala universitet. Kronprinsessparet och utrikesminister Margot Wallström deltar. 

Statsbesöket avslutas sent tisdag eftermiddag.

För att följa besöket i sociala medier använd #sweindia2015

Kortege

Kungaparet tar emot presidenten på Hovstallet på söndag eftermiddag. Som brukligt färdas kungaparet och presidenten i en beriden kortege som avgår från Hovstallet kl. 16.45. Kortegevägen är Väpnargatan – Artillerigatan – Strandvägen – Hamngatan – Kungsträdgårdsgatan – Strömgatan – Gustav Adolfs torg – Norrbro – Slottskajen – Skeppsbron – Slottsbacken.

Stockholmare och turister hälsas välkomna att utmed kortegevägen välkomna Indiens president till Sverige. Allmänheten ges även möjlighet att närvara vid den högtidliga välkomstceremonin på Kungliga slottets inre borggård kl. 17.00. Välkomna!