Innehållet publicerades under perioden

-

Sverige och Danmark fördjupar försvarspolitiskt samarbete

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist och den danske försvarsministern Nicolai Wammen vill fördjupa det svensk-danska försvarssamarbetet på flera olika områden.

Peter Hultqvist och den danske försvarsministern Nicolai Wammen i Köpenhamn.
Peter Hultqvist och den danske försvarsministern Nicolai Wammen i Köpenhamn. Foto: Danska försvarsministeriet

Försvarsministrarna möttes den 27 maj i Köpenhamn för att diskutera en rapport som ländernas försvarsmakter tagit fram med förslag på samarbetsområden. Ministrarna var eniga vid mötet om att båda länderna nu ska fördjupa samarbetet inom de föreslagna områdena.

Sverige och Danmark har en lång tradition av militärt samarbete både bilateralt och inom försvarssamarbeten som Nordefco (Nordic Defence Cooperation) och sjöövervakningssamarbete i Östersjön. Mötet den 27 maj ska ses som ett uttryck för den politiska viljan hos länderna att utvidga samarbetet.