Åsa Regnér har entledigats
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister

-

HeForShe lanserades i Sverige

Den 18 juni lanserades FN:s globala jämställdhetsprojekt HeForShe i Sverige. Målet är att visa att jämställdhet inte är en kvinnofråga utan en fråga för kvinnor och män. Stefan Löfvens budskap var att fler män behöver engagera sig för jämställdhet och att han personligen kommer att gå i täten och genomföra en bred agenda för ökad jämställdhet i Sverige.

 • Foto på Stefan Löfven vid lanseringen av heforshe i Sverige.

  Vid lanseringen av FN:s globala jämställdhetsprojekt HeForShe i Sverige talade statsminister Stefan Löfven om vikten av ökad jämställdhet . - Ökad jämställdhet är ett verktyg i regeringens jobbagenda för att nå målet EU:s lägsta arbetslöshet. Jämställdhet är lika moraliskt rätt, som det är ekonomiskt smart. Därför är det vägen framåt för Sverige, säger Stefan Löfven.

  Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 • Foto på Phumzile Mlambo-Ngcuka

  Phumzile Mlambo-Ngcuka, generalsekreterare för UN Women, talade på den svenska lanseringen av HeForShe.

  Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 • Åsa Regnér står och talar

  Jämställdhetsminister Åsa Regnér avslutningstalade på seminariet.

  Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 • Tobias Baudin, Åsa Regnér och Gabriel Wikström håller upp en skylt som det står HeForShe på.

  Jämställdhetsminister Åsa Regnér och folkhälso-, sjukvårds- och idrotts­minister Gabriel Wikström tillsammans med LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

  Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Regeringen sätter nu fokus på tre åtgärder inom jämställdhetsarbetet: Jämställda arbetsvillkor, fler kvinnor i toppen inom näringslivet och den offentliga sektorn och jämställd hälsa.

– Inom få områden i samhället finns en sådan stor utvecklingspotential som inom jämställdheten. Att människor oavsett kön i allt större grad kan arbeta, utbilda sig och göra sin röst hörd har varit en avgörande del av Sveriges framgångssaga, för vår växande ekonomi och personliga frihet. Nu behöver den framgångssagan fortsätta, säger Stefan Löfven.

På temat "Vilket ansvar har män för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män?” diskuterade ledande företrädare från FN, näringsliv, fackföreningsrörelse, civilsamhälle och ansvariga ministrar.

De medverkande i lanseringen var bland andra statsminister Stefan Löfven, generalsekreterare för UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt doktor Denis Mukwege.

– Vi har sett till att Regeringskansliet är jämställt vad gäller de politiskt tillsatta posterna och tjänsterna och vi går nu vidare med att bygga upp världens första jämställda statsförvaltning, säger Stefan Löfven.

Statsministern framhöll att jämställdhet först och främst är en fråga om alla människors lika värde och rätt. Men att det också är ett medel för ökad tillväxt, produktivitet och sysselsättning.

– Ökad jämställdhet är ett verktyg i regeringens jobbagenda för att nå målet EU:s lägsta arbetslöshet. Jämställdhet är lika moraliskt rätt, som det är ekonomiskt smart. Därför är det vägen framåt för Sverige, säger Stefan Löfven.