Alice Bah Kuhnke har entledigats, Kultur- och demokratiminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Höstturnén: Raoul Wallenbergdagen

Den 27 augusti är det Raoul Wallenbergdagen. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bjöd in ett hundrafemtiotal personer från organisationer, myndigheter och skolor, som alla är engagerade i arbetet mot rasism, hatbrott och liknande former av fientlighet till en lunch i Rosenbad.

 • Alice Bah Kuhnke gratulerar Hédi Fried till priset.

  Alice Bah Kuhnke gratulerar Hédi Fried till priset.

  Foto: Sören Andersson

 • Ministern tillsammans med årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset Emerich Roth och Hédi Fried, som båda är överlevare från Förintelsen.

  Ministern tillsammans med årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset Emerich Roth och Hédi Fried, som båda är överlevare från Förintelsen.

  Foto: Sören Andersson

 • Gästerna fick möjlighet att lyssna till föreläsningen "Historiska lärdomar för framtida utmaningar". Nina Lagergren, Raouls syster, på främre raden.

  Gästerna fick möjlighet att lyssna till föreläsningen "Historiska lärdomar för framtida utmaningar". Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs syster, på främre raden.

  Foto: Regeringskansliet

 • Rickard Söderberg, även känd som Gaytenoren, har på olika sätt runt om i världen arbetat för hbtq-personers rättigheter.

  Rickard Söderberg, även känd som Gaytenoren, har på olika sätt runt om i världen arbetat för hbtq-personers rättigheter.

  Foto: Sören Andersson

 • Agneta Broberg, DO

  Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg var en av gästerna.

  Foto: Sören Andersson

 • Michael McEachrane från Fight Racism Now samtalade med Olov-Anders Sikku.

  Michael McEachrane från Fight Racism Now samtalade med Olov-Anders Sikku, Sáminuorra, samiska ungdomsförbundet.

  Foto: Sören Andersson

 • Ingrid Lomfors från Forum för Levande Historia höll en mycket uppskattad föreläsning. (Föreläsningen kan ses i efterhand, följ länken i den högra kolumnen)

  Ingrid Lomfors från Forum för Levande Historia höll en mycket uppskattad föreläsning. (Föreläsningen kan ses i efterhand, följ länken i den högra kolumnen)

  Foto: Sören Andersson

 • Camilla Abrahamsson

  Camilla Abrahamsson från Kulturdepartementet deltog under lunchen och den efterföljande föreläsningen.

  Foto: Sören Andersson

- Det är en stor ära för mig att få välkomna er hit till Rosenbad på Raoul Wallenbergs dag. Raoul Wallenbergs gärning för att rädda tiotusentals judar under andra världskriget är en inspiration för oss alla som kämpar mot rasismen i dag, sa ministern i sitt välkomsttal.

I anslutning till lunchen hölls också en mycket uppskattad föreläsning av Ingrid Lomfors från Forum för Levande Historia, på temat ”Historiska lärdomar för framtida utmaningar” (föreläsningen kan ses i efterhand på regeringen.se/samlingmotrasism).

Att sprida budskap om medmänsklighet

En av de främsta hedersgästerna under lunchen och seminariet var Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs syster. Hon var med och startade Raoul Wallenberg Academy och är fortfarande engagerad i att sprida budskapet om medmänsklighet.

- Dagen är oerhört viktig. Det vi inte trodde skulle hända under andra världskriget, det hände, och samma sak kan upprepas igen. Vi kan råka ut för liknande förföljelse. Därför får vi aldrig sluta kämpa, vi kan aldrig ge upp. Det är viktigt med goda förebilder och det är bra att Raoul får vara det, sa Nina Lagergren.

En annan av de inbjudna gästerna var den välkända operasångaren Rickard Söderberg. Han var en av de nominerade till Raoul Wallenbergpriset, som delades ut senare på kvällen. Rickard, även känd som Gaytenoren, har på olika sätt runt om i världen arbetat för hbtq-personers rättigheter.

Livslångt engagemang för sanningen

Juryn har i år beslutat att priset ska delas av Hédi Fried och Emerich Roth, som båda har överlevt Förintelsen. De har kunnat övervinna sin smärta och sina fruktansvärda upplevelser för att i ett livslångt engagemang berätta sanningen. De har visat på kunskapens kraft för att förmedla tolerans och medmänsklighet. Tillsammans grundade de Föreningen Förintelsens överlevande.

- Idag finns få kvar som kan vittna om nazismens illdåd. Hédi Frieds och Emerich Roths insatser för att nå unga människor är grundläggande för den framtida upplysningen kring rasism, främlingsfientlighet och antisemitism, sa juryns ordförande Olle Wästberg.

Samling mot rasism

Den 27 augusti var också startskottet för regeringens satsning ”Samling mot rasism” och den turné som ministern kommer att genomföra under hösten.

- Vi ser de stora utmaningarna vad gäller rasism i Sverige i dag och vi är många aktörer som behöver samlas för att skapa förändring. Jag har därför, i samarbete med flera andra, bjudit in till samtal från norr till söder under hösten. Jag kommer att resa runt i landet för att inhämta inspiration och kunskap, driva på, belysa och lägga grunden för en nationell plan mot rasism, hatbrott och liknande former av fientlighet som regeringen tänker ta fram, sa Alice Bah Kuhnke.

Föreläsning: Historiska lärdomar för framtida utmaningar

Ingrid Lomfors, överintendent och chef för Forum för Levande Historia höll denna föreläsning den 27 augusti på Raoul Wallenbergdagen.

Genväg