Helen Hellmark Knutsson har entledigats, minister för högre utbildning och forskning

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Åsa Romson har entledigats, klimat- och miljöminister, vice statsminister

-

Innovationers betydelse för miljö- och klimatpolitiken

Publicerad

Innovationers roll för miljö- och klimatpolitiken var temat när regeringens innovationsråd höll sitt tredje möte i Rosenbad den 2 september. Mötet inleddes med en gemensam presentation av klimat- och miljöminister Åsa Romson och närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

 • Bild på Johan Rockström.

  Johan Rockström, professor i miljövetenskap och ledamot i regeringens Innovationsråd, gav perspektiv på innovationer och omställning till hållbar välfärd.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Bild på klimat- och miljöminister Åsa Romson.

  Klimat- och miljöminister Åsa Romson i samtal statsminister Stefan Löfven och Scientific Executive Director of the German Research Centre for Geosciences Reinhard Hüttl.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Bild på Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

  Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, hade tidigare samma dag tagit emot Rymdutredningens förslag om en nationell rymdstrategi.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Bild på Reinhardt Hüttl.

  Reinhard Hüttl från German Research Centre for Geosciences var särskilt inbjuden till dagens möte för att berätta om tyska erfarenheter av miljöteknik.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Bild på statsminister Stefan Löfven.

  Statsminister Stefan Löfven är ordförande i regeringens Innovationsråd.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet samt ledamot i innovationsrådet, talade om en omställning till en hållbar välfärd. En omställning som är både nödvändig, möjlig och önskvärd enligt Rockström.

Enligt Rockström, pekar vetenskapen entydigt på att alla länder i världen måste snabbt genomföra en omställning till en hållbar utveckling, som (mest akut) inkluderar en övergång till en fossilfri samhällsutveckling och att stoppa all förlust av biologisk mångfald.

Rockström menar att Sverige har en stor möjlighet att ligga i framkant i världen, vilket skulle ge stora fördelar för Sverige (i attraktionskraft och konkurrenskraft) och göra Sverige till ett viktigt föredöme i världen.

Flera externa gäster var inbjudna till mötet för att ge olika perspektiv kring huvudtemat däribland Reinhard Hüttl, Scientific Executive Director of the German Research Centre for Geosciences. Han gav en inblick i Tysklands erfarenheter av miljöteknik. Verksamhetsansvarige vid Cleantech Inn, Richard Englund, beskrev innovatörernas roll inom miljö- och klimatområdet. LRF:s viceordförande Åsa Odell var inbjuden för att dela med sig kring innovationer och bioekonomi.