Innehållet publicerades under perioden

-

Kunskapslyftet: Yrkeshögskolan

Publicerad

På yrkeshögskolan finns utbildningar på eftergymnasial nivå för att utbilda sig inom olika yrken. Alla utbildningar utformas i tät samverkan med arbetslivet och nio av tio av de som studerat på yrkeshögskolan har jobb året efter examen.

Hyper Island, Mobile Creative programmet i Hägersten
Hyper Island, Mobile Creative programmet i Hägersten. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Riksdagen och regeringen har beslutat om förändringar av yrkeshögskolan som syftar till en ökad stabilitet och långsiktighet i utbildningsutbudet. Det innebär att ett beslut om en utbildning ska ingå i yrkeshögskolan kan gälla upp till fem omgångar. Tidigare har medel bara beviljats för en utbildning i högst två omgångar.

Samtidigt syftar andra förändringar till att göra utbildningsformen mer flexibel. Det är nu möjligt för sökande att antas till en eller flera kurser inom en yrkeshögskoleutbildning om det finns tomma platser på utbildningen. Detta gör det möjligt för individer att uppdatera sin befintliga utbildning genom att komplettera med enstaka kurser. För att bredda vägen in till yrkeshögskolan finns nu också möjlighet för utbildningsanordnare att erbjuda behörighetsgivande förutbildning.