Navid Modiri och Pia Jurvanen modererar statsministerns nationella samling Sverige tillsammans

Publicerad

Målet med statsministerns nationella samling Sverige tillsammans är att skapa ännu bättre förutsättningar för nyanlända som kommer till Sverige. Till sin hjälp att nå det målet har statsministern, utöver deltagarna, två moderatorer med stor personlig erfarenhet av frågorna, Navid Modiri och Pia Jurvanen.

Pia Jurvanen och Navid Modiri har stor personlig erfarenhet av frågorna. Tillsammans modererar de statsministerns nationella samling Sverige tillsammans
Pia Jurvanen och Navid Modiri har stor personlig erfarenhet av frågorna. Tillsammans modererar de statsministerns nationella samling Sverige tillsammans. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hur kan ni som moderatorer hjälpa till att uppnå målet om förbättrade förutsättningar för nyanlända?

– Många är vana att gå på konferens och passivt ta emot, det vi vill göra är att få deltagarna att delta på riktigt, att se till så att de inte bara lyssnar utan också delar med sig och i slutändan agerar, säger Navid Modiri.

– Utifrån mina personliga erfarenheter vet jag hur viktigt det är att känna att man hör till och att känna att man får vara med och bidra. Som moderator vill jag medverka till att vi alla får upp ögonen för att det som är annorlunda och ovant för oss faktiskt är en möjlighet och något bra, säger Pia Jurvanen.

Vad tror ni är framgångsfaktorerna för Sverige tillsammans?

– Ömsesidig bjudning. Att deltagarna delar med sig, säger Navid Modiri, och Pia Jurvanen lägger till:

– Att folk inte bara lyssnar utan verkligen tar in det som sägs, att de får se saker med nya ögon och lyssna med nya öron. Att de sedan tar med sig det de lärt sig hem och applicerar det på sig själva och på sina verksamheter.

Finns det sätt att delta även för de som inte är med under dagen?

– Många delar av Sverige tillsammans kommer att direktsändas på regeringen.se. Sedan kommer de tio seminarier som genomförs parallellt att finnas tillgängliga på regeringen.se i efterhand. På sociala medier kommer vi också att använda hashtaggen #sverigetillsammans. Vi kommer att ha en skärm på plats som gör att vi, och andra deltagare får möjlighet att fånga upp frågor där, säger Pia Jurvanen.

Är det något ni vill skicka med deltagarna, eller de som tittar på Sverige tillsammans på regeringens webbplats?

– Bjud på dina erfarenheter och din kunskap, och se till att du bjuder in andra att dela med sig av sina kunskaper och idéer! Och se till att du inte bara tar med dig nya idéer hem, utan också nya kontakter som du tror att du kan utveckla idéer tillsammans med, säger Pia Jurvanen och Navid Modiri.

Genvägar