Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Biståndsminister Isabella Lövin besöker Somalia

Publicerad

I veckan reste biståndsminister Isabella Lövin till Mogadishu, Somalia, för att träffa regeringsföreträdare, civilsamhällesorganisationer liksom internationella givare.

 • Isabella Lövin tillsammans med Fartun Abdisalam Haji Adan, som leder Elman Peace and Somalia Sister

  Isabella Lövin tillsammans med Fartun Abdisalam Haji Adan, som leder Elman Peace and Somalia Sister

  Foto: Annika Flensburg/Regeringskansliet

 • Pressträff med Somalias planeringsminister Abdirahman Yussef Aynte

  Pressträff med Somalias planeringsminister Abdirahman Yussef Aynte

  Foto: Annika Flensburg/Regeringskansliet

 • Gatubild från Mogadishu

  Gatubild från Mogadishu

  Foto: Annika Flensburg/Regeringskansliet

 • Lövin med parlamentets talman Mohamed Osman Jawari.jpg

  Biståndsminister Isabella Lövin med somaliska parlamentets talman Mohamed Osman Jawari

  Foto: Annika Flensburg/Regeringskansliet

Syftet med besöket var att diskutera det kommande valet 2016, den nya federala statsbildningen liksom konstitutionsöversynen som pågår och visa Sveriges stöd i detta arbete. Stora framsteg har gjorts på bara några år, som få trodde var möjliga i landet som präglats av kaos och våld sedan inbördeskriget bröt ut 1991. 

- Det är oerhört glädjande att se att utvecklingen går framåt. Nu jobbar vi hårt tillsammans med den somaliska regeringen och civilsamhällesorganisationer för att valet 2016 ska bli så legitimt som möjligt, att kvinnor ska delta och för att samhällsfunktioner som hälsovård ska komma på plats, säger biståndsminister Isabella Lövin.

- Utvecklingen i Somalia visar att förändring är möjlig även i de svåraste miljöerna. Men det krävs långsiktigt systematiskt arbete för att utvecklingen ska fortsätta på rätt kurs, säger Isabella Lövin.

Isabella Lövin reste till Somalia som medordförande i den Internationella dialogen för freds- och statsbyggande. Dialogen är en plattform för sviktande och konfliktdrabbade länder,  givarländer samt civilsamhällesorganisationer. Dialogen utgår från fem freds- och statsbyggande principer nödvändiga för att bygga en hållbar fred. Somalia är det land som hittills jobbat mest systematiskt för att genomföra dessa principer

Läs mer om den internationella dialogen

Sverige har en resultatstrategi för samarbetet med Somalia 2013-2017 om totalt 1,5 miljarder kronor. Strategin fokuserar på mänsklig säkerhet och försörjning, hälsa och jämställdhet, samt demokrati och mänskliga rättigheter. Utöver detta ger Sverige humanitärt stöd till Somalia som förra året uppgick till 172 miljoner kronor.