Nato:s generalsekreterare gästar nordiska försvarsministermötet

Den 10 november inleddes försvarsministermötet inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gästade mötet.

Försvarsminister Peter Hultqvist och Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med den finske försvarsministern Jussi Niinistöö och Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide samt Danmarks Simon Söborg Agger och Arnór Sigurjónsson från Island
Försvarsminister Peter Hultqvist och Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med den finske försvarsministern Jussi Niinistö och Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide samt Danmarks Kristian Fischer och Arnór Sigurjónsson från Island. Foto: Dennis Abrahamsson/Regeringskansliet

Försvarsministermötet är det största mötet under det svenska ordförandeåret. Bland annat kommer den säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde, luftrumsövervakning och säker kommunikation att diskuteras. Mötet med de nordiska försvarsministrarna kommer också innehålla en sammanfattning av det svenska ordförandeskapet och vad som uppnåtts under 2015.

I samband med det nordiska ministermötet äger även ett nordiskt-baltiskt försvarsministermöte rum. Sverige har haft ett fördjupat samarbete med de baltiska länderna som ett av målen för det svenska ordförandeskapet. Det nordiskt-baltiska mötet gästas av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som också träffat statsministern, utrikesministern och ledamöter från försvars- och utrikesutskottet under under sin vistelse i Stockholm.