Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Margot Wallström och Peter Hultqvist besökte Irak 2-3 november

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist avslutade den 3 november ett gemensamt besök till Irak. Ett viktigt inslag var ett besök hos den svenska delen av den militära multinationella insatsen i norra Irak. Utvecklingen i Irak är oroande och landet står på många sätt inför avgörande vägval. Syftet med besöket var att uttrycka stöd för landets reformvänliga krafter och synliggöra bredden och långsiktigheten i det svenska engagemanget för Irak, såväl bilateralt som genom den internationella koalitionen mot ISIL.

 • Möte med Iraks president.

  Möte med Iraks president.

  Foto: Regeringskansliet

 • Möte med premiärministern.

  Möte med premiärministern.

  Foto: Javid Saidi, Regeringskansliet

 • Möte med Iraks utrikesminister.

  Möte med Iraks utrikesminister.

  Foto: Axel Oweling, Regeringskansliet

 • Möte med KRG:s president.

  Möte med KRG:s president.

  Foto: Erik Wirkensjö, Regeringskansliet

 • Peter Hultqvist i ett av Försvarsmaktens plan.

  Peter Hultqvist i ett av Försvarsmaktens plan.

  Foto: Axel Oweling, Regeringskansliet

 • Margot Wallström i ett av Försvarsmaktens plan.

  Margot Wallström i ett av Försvarsmaktens plan.

  Foto: Axel Oweling

Utöver att besöka svensk militärpersonal på plats i norra Irak träffade ministrarna även representanter för irakiska regeringen i Bagdad och KRG (Kurdistans regionala regering) i Erbil.

Besöket inleddes den 2 november i Bagdad där de båda statsråden hade möten med president Fuad Masum, premiärminister Haider al-Abadi, talman Salim al-Jabouri, försvarsminister Khaled al-Obeidi, och med utrikesminister Ibrahim al-Jaafari, som stod värd för besöket.

Möten i irakiska Kurdistan

På måndagskvällen fortsatte besöket i Erbil, huvudstaden i den autonoma regionen irakiska Kurdistan i norra Irak. Ministrarna deltog i en middag som premiärminister Nechirvan Barzani stod värd för, där regeringsföreträdare från partierna KDP och PUK deltog.

På tisdagen deltog utrikesminister Wallström och försvarsminister Hultqvist i möten med inrikes- och tillförordnade peshmergaministern Karim Sinjari och med KRG:s utrikesansvarige Falah Mustafa Bakir. Ministrarna träffade även delar av civilsamhället samt representanter för de assyriska, jezidiska och turkmenska minoriteterna i Irak. På tisdagen träffade ministrarna även KRG:s president Masoud Barzani för att tala om utvecklingen i irakiska Kurdistan. 

Besök hos svensk militärinsats

Resan till Irak avslutades med ett besök vid det regionala koalitionshögkvarteret och den svenska militärinsatsen som sedan i somras verkar inom ramen för den internationella koalitionen mot ISIL. Den svenska styrkan består av cirka 35 personer som har till uppgift att utbilda det irakiska försvaret i kampen mot ISIL.

Sverige har nära relationer med Irak. Länderna har ett brett mellanfolkligt utbyte. Nära två procent av den svenska befolkningen har irakiska rötter. Sverige har sedan 2014 bistått Irak med mer än 300 miljoner kronor i humanitärt stöd och utgör därmed en av de största bilaterala givarna till Irak. Det humanitära stödet, som i huvudsak kanaliseras via FN på plats, är avgörande för att avhjälpa den svåra humanitära situationen med 8,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd och undvika att ännu fler irakier inte ser någon annan utväg än att ta sig till Europa. Därtill har Sverige ett bilateralt utvecklingssamarbete med Irak med fokus på bland annat demokrati och mänskliga rättigheter och stöd till civilsamhället.   

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.