Artikel från Statsrådsberedningen

Statssekreterare Maja Fjaestad träffade kvinnliga spelutvecklare om näthat

Publicerad

Den 13 november mötte statssekreterare Maja Fjaestad fyra kvinnor som verkar i spelbranschen. Diskussioner om kvinnors situation i spelbranschen och möjliga åtgärder stod på agendan.

Bild på Åsa Roos och Maja Fjaestad.
Vid ett möte i Rosenbad träffades spelutvecklaren Åsa Roos och statssekreterare Maja Fjaestad för att diskutera kvinnors situation i spelbranschen. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Bland annat berättade spelutvecklarna om organiserade trakasserier och att de var rädda för repressalier om de lyfter problemen. Det var efter ett anförande om digitaliseringen och vikten av ett genusperspektiv i dessa frågor som  statssekreterare Fjaestad träffade en kvinnlig spelutvecklare. Spelutvecklaren berättade om en arbetsmiljö med hat och trakasserier för kvinnor inom spelbranschen.

- Den beskrivna situationen för kvinnor inom spelbranschen är hemsk, och riskerar att skrämma bort precis den talang vi vill behålla. Det kändes viktigt att höra mer och vi bestämde att följa upp mötet, säger Maja Fjaestad. 

- Näthat drabbar ofta kvinnor. Därför är det viktigt att ha en maktanalys när man  tittar på det hat som förekommer på nätet. Ett öppet och demokratiskt internet är en framtidsfråga. Framväxten av internet har varit viktig för yttrandefriheten och den demokratiska debatten. Vi behöver slå vakt om det internet vi vill ha, avslutar Maja Fjaestad.