Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Försvarsministern tackade Malisoldater

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist deltog den 11 december vid medaljceremonin på K 3 i Karlsborg för soldaterna vid underrättelseförbandet Mali 02.
- Tack för att ni har bidragit till att skapa säkerhet och trygghet för civila. Ni har varit delaktiga i processen för försoning i Mali, sa Peter Hultqvist i sitt tal till soldaterna.

Försvarsminister Peter Hultqvist tackar soldater som tjänstgjort i Mali under medaljeringsceremoni på Karlsborg
Försvarsministern tackar soldater som tjänstgjort i Mali under medaljeringsceremonin på Karlsborg. Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

Det svenska förbandet i Mali utgörs av ett underrättelseförband och en nationell stödenhet och uppgår till ungefär 250 personer och är en del av Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali (Minusma).

Huvuddelen av styrkan är placerad på Camp Nobel i utkanten av Timbuktu. Förbandet lämnade Mali efter ett halvår och sedan den 30 november har ansvaret överlämnats till Mali 03 som nu är på plats.

Målet för det svenska deltagandet i insatsen i Mali är att bidra till att förbättra säkerheten, till att landets regering kan återfå kontrollen i hela landet och till att understödja långsiktigt hållbara lösningar på krisen i Mali.

Det svenska bidraget är också ett sätt för Sverige att stödja Förenta nationerna och dess fredsfrämjande verksamhet. Insatsen i Mali svarar mot en direkt förfrågan från FN.