Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Stöd för Ukrainas reformprocess på EU:s utrikesministermöte

Publicerad

När rådet för utrikesfrågor möttes i Bryssel 14 december diskuterades bland annat EU:s så kallade Östliga partners, terrorism och Libyen. Bland medlemsstaterna uttrycktes bland annat brett stöd för Ukrainas reformansträngningar. Utrikesminister Margot Wallström deltog i rådet.

Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström, Anna-Karin Eneström, utrikesråd för politiska frågor och Anders Ahnlid, Sveriges EU-ambassadör inför ett tidigare utrikesråd i höst. Foto: Anna Lund, Sveriges representation till EU

Östliga partners

Det Östliga partnerskapet som initiativ diskuterades, de vill säga EU:s partnerskap med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. I diskussionen framkom också behov av differentiering i relationerna samt vikten av reformer. Brett stöd uttrycktes för de ansträngningar som görs i Ukraina för att reformera samhället.

Terrorism

Utrikesministrarna uttryckte brett stöd för att snabba på genomförandet av redan överenskomna strategier. Behov av att fokusera arbetet till vissa geografiska och tematiska områden lyftes fram.

Libyen

FN:s sändebud Martin Kobler rapporterade om den politiska processen med inriktning på ett snabbt undertecknande av den FN-ledda överenskommelsen. Kobler framförde att EU kunde spela en viktig roll för att bidra till tidiga fredsvinster.

Producerat av EU-representationen

Kontakt

Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen
Telefon +32 2 289 56 11
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Bryssel, Belgien
e-post till Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen