Försvarsmakten får helikopter för ubåtsjakt

Den 27 januari deltog försvarsminister Peter Hultqvist i en ceremoni på F 17 i Ronneby då Försvarsmakten tog emot den nya sjöoperativa helikopter 14F. Helikoptertypen kommer bland annat att stärka ubåtsjaktförmågan och andra insatser till sjöss.

Försvarsminister Peter Hultqvist, flygvapenchefen Mats Helgesson och Försvarets Materielverks ställföreträdande generaldirektör Dan Ohlsson på F 17 i Ronneby
Under ceremonin i Ronneby deltog förutom försvarsministern bland annat flygvapenchefen Mats Helgesson och Försvarets Materielverks ställföreträdande generaldirektör Dan Ohlsson. Foto: Marinette Nyh Radebo / Regeringskansliet

Försvarsmakten har sedan tidigare elva stycken helikopter 14 som kommer att modifierats till att vara antingen sjöoperativa eller markoperativa. Helikoptrarna är inte minst viktiga för förbandens rörlighet. Den sjöoperativa helikopter som levereras nu är bland annat utrustad med sonar för undervattensspaning och specialgjord för tunga transporter och räddningsaktioner till havs.

- De nya sjöanpassade helikoptrarna bidrar till målet om en förbättrad ubåtsjaktförmåga som är en av delarna i riksdagens försvarsbeslut, säger Peter Hultqvist.