Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Fred och utveckling i fokus när Margot Wallström och Peter Hultqvist besökte Mali

Publicerad

Fredsavtalet i Mali, samtal med representanter för Malis regering, samt besök hos den svenska truppen i Camp Nobel inom ramen för FN:s stabiliseringsinsats MINUSMA. Detta var något av innehållet när utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist, tillsammans med överbefälhavare Micael Bydén, besökte Mali 5 – 7 januari.

  • Margot Wallström och Peter Hultqvist besöker kvinnoorganisation i Timbuktu

    Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist träffar lokal kvinnoorganisation i Timbuktu i samband med besöket i Mali.

    Foto: Försvarsmakten

  • Imam Abdulrahman Ben Essayuti hälsar utrikesministern välkommen till Djingareybermoskén

    Imam Abdulrahman Ben Essayuti hälsar utrikesministern och försvarsministern välkommen till Djingareybermoskén. I bakgrunden syns överbefälhavare Micael Bydén

    Foto: Försvarmakten

Margot Wallström och Peter Hultqvists besök i Mali sker under en viktig period i landet. Ett fredsavtal skrevs under i somras och genomförs nu med stöd av FN:s stabiliseringsinsats MINUSMA.

Under besöket träffade ministrarna bland annat Malis president Ibrahim Boubacar Keïta och premiärminister Modibo Keïta och utrikesminister Abdoulaye Diop samt försvarsminister Tiéman Hubert Coulibaly för samtal om fred, säkerhet och utvecklingen i landet. Fred och säkerhet samt genomförandet av fredsavtalet stod även i fokus när Margot Wallström och Peter Hultqvist besökte det svenska förbandet i Timbuktu.

- Det är viktigt att fredsavtalet genomförs på ett inkluderande sätt för att skapa en hållbar fred. Kvinnor måste ha en roll i fredsarbetet, säger utrikesminister Margot Wallström, som tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist även träffade lokala kvinnoorganisationer i Timbuktu.

 

Fakta om Minusma

2013 inrättades den FN-ledda stabiliseringsinsatsen i Mali, MINUSMA. Mandatet är att stödja eldupphöret, genomförandet av fredsavtalet, politisk dialog och försoning, skydda civila och bidra till säkerhet och stabilisering, stödja och skydda mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd, skydda FN personal samt stödja bevarandet av kulturella värden.

Fakta om det svenska stödet

Sverige bidrar med ett underrättelsekompani bestående av 250 kvinnor och män. Kompaniet är fullt operativt sedan i maj 2015 och är långsiktigt. Under våren kommer regeringen att lämna en proposition till riksdagen med förslag om att förlänga det svenska bidraget till juni 2017.