Statsministern tog emot Lettlands president Raimonds Vējonis

Statsministern stod den 11 januari värd för en lunch med Lettlands president Raimonds Vējonis. Under lunchöverläggningarna diskuterades frågor rörande försvarssamarbete i norden och i Baltikum, de stora migrationsutmaningar som EU har att hantera, samt ländernas bilaterala relation.

Stefan Löfven och Raimonds Vējonis
Statsminister Stefan Löfven och Lettlands president Raimonds Vējonis diskuterade bland annat frågor rörande försvarssamarbete och migration. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Dessutom berördes de frågor som Lettland prioriterar när landet nu övertar sitt samordningsansvar för det nordisk-baltiska samarbetet (NB8) under 2016: regional säkerhet, försörjningstrygghet av energi, cybersäkerhet och det Östliga partnerskapet.

Den lettiske presidenten var inbjuden som en av huvudtalarna vid Rikskonferensen i Sälen, där han även träffade utrikesministern för samtal. Presidenten avslutade sitt besök i Sverige med att träffa Kung Carl Gustaf vid en audiens på Kungl. slottet på måndag eftermiddag.

Besöket i Sverige var Vējonis första efter att han tillträdde som president i juli förra året.