Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern i toppmöte med president Obama

Publicerad

President Obama stod i dag, den 13 maj, värd för det amerikansk-nordiska toppmötet i Washington. Vid ett möte i Vita Huset hölls överläggningar med statsministrarna från Sverige, Danmark, Norge och Island samt Finlands president. Överläggningarna resulterade i en gemensam deklaration som tar upp en rad frågor som är viktiga för Sverige, från säkerhetspolitik till klimat.

Foto:  Thomas Enqvist/Svenska ambassaden i Washington
Statsministern i toppmöte med president Obama. Foto: Thomas Enqvist/Svenska ambassaden i Washington

- Jag vill särskilt lyfta fram att mötet slog fast vikten av att gemensamt arbeta för ett ökat globalt ansvar i flyktingfrågan. Vi är också överens om att samarbeta för ökad handel, tillväxt som skapar jobb och jämlikhet, säger statsminister Stefan Löfven.

Det nära samarbetet mellan de nordiska länderna och USA var utgångspunkt för överläggningarna. Deklarationen kommer att tas följas upp och omsättas i konkreta samarbeten i det fortsatta arbetet länderna emellan.

- Det finns ett tydligt intresse från President Obama för vad vi kallar den nordiska modellen – där rättvisa och social trygghet går hand i hand med teknikutveckling och tillväxt, säger statsminister Stefan Löfven.