Svensk ny chef för FN:s insats i Kashmir

Per Lodin, Försvarets materielverk (FMV), har av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon utnämnts till chef för FN:s militära observatörsgrupp i Indien och Pakistan UNMOGIP. Den 16 juni besökte Per Lodin försvarsministern och berättade om uppdraget.

Försvarsminister Peter Hultqvist och Per Lodin på Försvarsdepartementet.
Försvarsminister Peter Hultqvist och Per Lodin på Försvarsdepartementet. Foto: Mikael Kiesbye/Regeringskansliet

United Nations Military Observer Group in India and Pakistan (UNMOGIP) övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan. Insatsen etablerades redan 1949 och 40–50 militärobservatörer befinner sig i insatsområdet längs stilleståndslinjen i Jammu- och Kashmirområdet. Sverige bidrar med fem-sex officerare, militärobservatörer och en medicinsk assistent. Per Lodin från FMV blir nu chef över hela insatsen. Det var cirka 30 år sedan en svensk fick motsvarande FN-uppdrag.

- Det är glädjande att en svensk fått denna viktiga position. Det var länge sedan och det är bra för Sverige. Jag tycker att Per Lodin är en mycket kompetent och samvetsgrann person och jag vill verkligen gratulera honom till uppdraget, säger Peter Hultqvist.

Per Lodin var 2006-2007 chef för Natos insats i Kosovo (Kfor) och kommer närmast från en tjänst som chef för FMV Anskaffning och logistik.