Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Sverige valdes in i FN:s säkerhetsråd med god marginal

Publicerad · Uppdaterad

Med god marginal röstades Sverige in i FN:s säkerhetsråd på tisdagen. Den svenska delegationen ledd av utrikesminister Margot Wallström tog emot varma spontana applåder i generalförsamlingen.

Foto: Jeanette Mattsson/Regeringskansliet

- Våra motståndare Italien och Nederländerna hade ett försprång som inte skulle gå att hämta in. Men vi arbetade dag och natt och vi gav inte upp. Svenskt lagarbete och jävlar anamma, professionalitet och vänlighet har lett till att vi står här idag. Jag är stolt över Sverige och vår förstklassiga utrikesförvaltning, säger utrikesminister Margot Wallström. 

Sverige tar nu plats i säkerhetsrådet den 1 januari 2017. Sverige inleder dessutom som rådets ordförande samtidigt som FN får ny generalsekreterare.

- Säkerhet, utveckling och jämställdhet hänger samman. Fattiga länder löper mycket större risk att drabbas av konflikter. Vi ska arbeta för att säkerhetsrådet ska bli bättre på att agera innan konflikter bryter ut. Vi ska arbeta för att säkerhetsrådet ska se sambanden mellan säkerhet, utveckling, klimat och jämställdhet. Vi ska arbeta för att kvinnors perspektiv i konflikter lyfts. Halva jordens befolkning kan inte exkluderas om vi vill uppnå en hållbar fred, säger Margot Wallström.