Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern träffade Italiens Premiärminister Matteo Renzi

Publicerad

Onsdag den 6 juli besökte statsminister Stefan Löfven Rom där han bland annat hade bilaterala överläggningar med premiärminister Matteo Renzi.

Stefan Löfven talar med Matteo Renzi
Den 6 juli besökte Stefan Löfven Rom där han bland annat hade bilaterala överläggningar med Italiens premiärminister Matteo Renzi. Foto: Sofie Evertsson Berndtsson/Regeringskansliet

Den främsta frågan på dagordningen var EU och dess framtidsfrågor och hur EU, i ljuset av den brittiska folkomröstningen ska skapa ett medborgarnas Europa som står upp för Europeiska värderingar och gemensamt löser utmaningar.

Två frågor i EU:s fortsatta arbete diskuterades särskilt. Den första var migrationspolitiken där både Sverige och Italien anser att EU måste arbeta för en mer strukturerad ansvarsfördelning av asylsökande. Den andra prioriteringen var arbetet för ett mer socialt Europa där statsministern har tagit initiativ för ett socialt toppmöte under 2017 där diskussioner bland annat kretsar kring hur fler personer ska komma i arbete och hur EU tillsammans kan skapa en mer jämlik arbetsmarknad.

På mötet diskuterades även aktuella frågor kopplade till Ryssland, Syrien och Libyen.