Innehållet publicerades under perioden

-

Ann Linde: Regeringen satsar 28 miljoner för att främja svensk design utomlands

EU- och handelsminister Ann Linde invigningstalade på Fashion Week Stockholm måndag den 29 augusti och lyfte fram vikten av svenskt mode som en exportindustri. Svenskt mode är en av de snabbast växande exportnäringarna och en bransch som regeringen vill fortsätta stötta. Regeringen satsar därför 28 miljoner kr under 4 år för att främja svensk design utomlands.

EU- och handelsminister Ann Linde besökte Stockholm Fashion Week.
EU- och handelsminister Ann Linde besökte Stockholm Fashion Week. Foto: Darina Agha, Regeringskansliet

- Det finns en stor efterfråga på svenska märken utomlands, självklart för att de skapar snygga kläder men också för att svenska märken skapar innovation kring hållbarhet och nytänkande. Smart mode håller länge och där ligger Sverige i framkant, säger Ann Linde.

Borås Textilhögskolas avgångselever öppnade modeveckan med att visa upp sina kreativa examenskollektioner under invigningen och Ann Linde besökte även Swedish Fashion Talents visning som är ett talangförsörjningsprogram av SFC för framtidens svenska varumärken. De har hjälpt till att utveckla nya svenska varumärken som Dagmar, Ida Sjöstedt och Altewai Saome som alla genomgått talangprogrammet. Modeinkubatorn i Borås var också på plats under visningen. De verkar för att skapa förutsättningar för entreprenörer inom textil och mode att etablera sig på marknaden med ambitionen att starta företag inom modebranschen. Modeinkubatorn bistår med aktiv och anpassad management support, produktionsstöd och det mesta man kan behöva stöd med som ny designer.

- Jag är verkligen imponerad av de unga talangerna under Swedish Fashion Talents visning, mycket kreativitet och nytänkande. Det känns extra viktigt och bra att Vinnova på uppdrag av regeringen fått 20 miljoner kronor för att möjliggöra innovativa projekt. Bland dem finns Fashion Tech, ett projekt som möjliggör för företag som modeinkubatorn i Borås att driva verksamhet och stötta unga svenska designers, säger Ann Linde.