Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Globalt ansvarstagande på gemensam agenda

Publicerad

När statsminister Stefan Löfven tog emot USA:s vicepresident Joe Biden den 25 augusti var globala utmaningar centrala frågor för mötet. Särskilt uppmärksammades flyktingsituationen och hur det skapas hållbara förutsättningar för fred och välstånd i världen.

 • Joe Biden och Stefan Löfven

  På pressträffen efter mötet berömde Joe Biden Sverige bland annat för dess klimatpolitik.

  Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

 • Joe Biden på pressträffen.

  Joe Biden berömde även Sveriges arbete i flyktingfrågan. – Vi hoppas att fler länder ska följa ert exempel, Sverige gör betydligt mer än man kan förvänta sig av ett land i den storleksordningen, sade han.

  Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

 • Stefan Löfven på presskonferensen.

  – Relationerna mellan våra länder är starkare än någonsin, sade Stefan Löfven.

  Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

 • Stefan Löfven skakar hand med Joe Biden

  Globalt ansvarstagande för migration och flyktingar är en av frågorna som diskuterades under Joe Bidens besök.

  Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

 • Joe Biden hälsar på Margot Wallström

  USA:s vicepresident Joe Biden togs emot av utrikesminister Margot Wallström när han anlände till Sverige.

  Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

På en pressträff i Rosenbad talade Stefan Löfven och Joe Biden om hur nära och goda relationerna är mellan Sverige och USA.

– Relationerna mellan våra länder är starkare än någonsin. Vi kommer fortsätta att fördjupa vårt nära samarbete och vi har många gemensamma intressen, liksom ambitionen att visa ledarskap på globala utmaningar, sade Stefan Löfven.

USA:s vicepresident inledde med att göra en historisk exposé över Sveriges och USAs goda relationer som går långt tillbaka i tiden. Han uttryckte tacksamhet över besöket i Sverige och talade om de starka band som finns mellan länderna, bland annat när det gäller värderingar. Han sade också att Sverige är en av de ledande länderna i EU.

– Sverige är en nära vän och viktig partner till USA. Sverige har visat stort ledarskap och medmänsklighet i flyktingfrågan, sade Joe Biden.

Stefan Löfven uttryckte också en glädje över att Sverige och USA har kommit överens om ett ökat samarbete om cancerforskning.

– Detta är ett område där USA och Sverige är föregångare, och vi har all anledning att samarbeta och utbyta kunskaper, sade statsministern.

Toppmöte om globalt flyktingansvar

USA:s regering har bjudit in Sverige att delta som medarrangör av ett toppmöte om globalt flyktingansvar tillsammans med Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland. Det är president Barack Obama som har tagit initiativ till mötet som äger rum den 20 september i New York. Syftet med toppmötet är att få fler länder att ta större ansvar för världens flyktingar.

– För att hjälpa flyktingarna måste fler länder bidra med ökat stöd. Vi behöver naturligtvis dela ansvar i Europeiska unionen, men också globalt. Inget land, kontinent eller organisation kan hantera detta på egen hand. Den globala flyktingkrisen kan endast lösas med globala lösningar. Vi är fast beslutna att arbeta tillsammans för fred och säkerhet, inte minst som Sverige är på väg att ta en plats i FN: s säkerhetsråd, sade Stefan Löfven.

Joe Biden betonade att Sverige visat stort ledarskap och medmänsklighet i flyktingfrågan. Han tog upp Sveriges bistånd till krigsdrabbade länder och vikten av att andra länder också tar ansvar för flyktingarna.

– Vi hoppas att fler länder ska följa ert exempel, Sverige gör betydligt mer än man kan förvänta sig av ett land i den storleksordningen, sade Joe Biden.

Pressmeddelande: Stefan Löfven värd för flyktingtoppmöte tillsammans med president Obama

Statsministern redogjorde för att de båda länderna står fast beslutna att bekämpa terrorism och extremism samt att de kommer att fortsätta arbetet inom koalitionen mot Daesh.

Under mötet talade de även om energisäkerhet och specifikt om gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön.

– Den transatlantiska länken är viktigare än någonsin, och inte minst för att svara på utmaningarna för den europeiska och globala säkerheten, sade Stefan Löfven.

Diskussion om Global Deal

Under mötet talade Joe Biden och Stefan Löfven också om initiativet Global Deal. Det är regeringens initiativ för att sprida en modell, liknande den svenska modellen, för samarbete på den globala arbetsmarknaden.

– Vi är glada att vice presidenten har försäkrat oss om att USA kommer att delta i Global Deal. Global Deal är en vision för hur det skapas vinn-vinn-vinn-situationer i en globaliserad värld genom att regeringar, arbetsgivare, företag och fackföreningar gemensamt tar itu med problem på den globala arbetsmarknaden. Anständigt arbete är inte bara en rättighet. Det sporrar också produktivitet och tillväxt, sade Stefan Löfven.

Artikel: "Global Deal en vinn-vinn-vinn situation"