Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Stefan Löfven besökte flyktinglägret Zaatari i Jordanien

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven besökte den 15 augusti flyktinglägret Zaatari i Jordanien som är tillfälligt hem för 80 000 syriska flyktingar. Under besöket träffade Stefan Löfven boende i lägret och besökte ett fritidscenter för barn och ungdomar. Han hade också möte med UNHCR:s personal och ledning i Zaatari.

Stefan Löfven hälsar på folk i flyktinglägret Zaatari
Stefan Löfven besökte flyktinglägret Zaatari i Jordanien som är tillfälligt hem för 80 000 syriska flyktingar. Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet

- Samtidigt som det är mycket smärtsamt att se så många människor som drabbats av kriget så fylls jag också av stolthet över att se hur det svenska stödet används för att ge trygghet, mat, sjukvård och utbildning till så många människor, säger statsminister Stefan Löfven.

Flyktinglägren brottas hela tiden med risken för underfinansiering och statsministerns budskap på den punkten var tydligt.
- Den största delen av flyktingarna finns i krigets närområden, det är orealistiskt att alla omlokaliseras och precis som världens länder måste hjälpas åt med mottagandet av asylsökande så måste vi dela på ansvaret för de som bor i flyktinglägren. Det är både en fråga om medmänsklighet och en global säkerhetsfråga. Fler måste helt enkelt göra mer, säger statsminister Stefan Löfven.

Besöket i Jordanien är en del av förberedelserna inför det kommande flyktingtoppmötet som arrangeras av USA:s president Barack Obama där Sverige och Jordanien är medarrangörer. Syftet med mötet är att få fler länder att dela på ansvaret för den globala flyktingkrisen. Under måndagen hade statsminister Löfven också ett möte med Jordaniens kung Abdullah där fokus utöver flyktingsituationen låg på kriget i Syrien, fredsprocessen i Mellanöstern och den internationella kampen mot terrorism.