Stefan Löfven mötte Jordaniens premiärminister Hani Mulki

Statsminister Stefan Löfven är i Jordanien för två dagars besök med fokus på det globala flyktingansvaret. I kväll, den 14 augusti, träffade Stefan Löfven Jordaniens premiärminister Hani Mulki för överläggningar om bland annat konsekvenserna av kriget i Syrien, ländernas bilaterala relationer, erfarenhetsutbyte om arbetet i FN:s säkerhetsråd samt fredsprocessen i Mellanöstern.

Foto på Stefan Löfven när han träffade Jordaniens premiärminister Hani Mulki
Den 14 augusti träffade Stefan Löfven Jordaniens premiärminister Hani Mulki för överläggningar om bland annat konsekvenserna av kriget i Syrien. Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet

- Detta är det första svenska statsministerbesöket i Jordanien på mycket lång tid och jag uppskattar att Jordanien vill ha ett tätare samarbete med Sverige i frågor som rör våra länders situation. Jordanien är en viktig samarbetspartner för vår regering som vill bidra till stabilitet i regionen och global lösning på flyktingkrisen, säger Stefan Löfven.

Sverige och Jordanien samarbetar inom ramen för USA:s president Barack Obamas flyktingtoppmöte i september där båda länderna är medvärdar till det amerikanska initiativet. Syftet med toppmötet är att få till stånd ett ökat globalt flyktingansvar. Därför handlade mycket av diskussionerna om
flyktingsituationen.

- Vi befinner oss i den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget men nu bidrar allt för få länder både till flyktingmottagandet och stödet  till de miljoner flyktingar som befinner sig i konflikternas närområde. Jag är stolt över att Sverige bidrar till hjälp på plats och imponerad av de stora ansträngningar som Jordanien gör för att ge skydd åt syriska flyktingar. Men både premiärminister Mulki och jag är frustrerade över att ansvaret vilar så tungt på några länder, säger Stefan Löfven.