Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

EU:s miljöministrar överens om att ratificera Parisavtalet

Publicerad

EU:s medlemsländer beslutade den 30 september att EU ska ratificera klimatavtalet som slöts i Paris. Därmed finns förutsättningar för att Parisavtalet kan träda ikraft redan i år och i tid för klimattoppmötet i Marrakesh i november.

Isabella Lövin vid extrainsatt miljöråd i Bryssel 30 september 2016
Vid extrainsatt rådsmöte i Bryssel 30 september beslutade EU:s miljöministrar om EU:s ratificering av det globala klimatavtalet som klubbades i Paris förra hösten. Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, samtalar med kommissionär Miguel Arias Canete före mötet. Foto: Europeiska unionens råd

−Jag är glad över att EU nu ska förbinda sig till att genomföra klimatavtalet från Paris. Avtalet är avgörande både för vår framtid och för kommande generationer. EU:s ratificering kommer säkerställa att avtalet träder i kraft och blir operationellt redan i år, säger minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin.

I nästa vecka väntas Europaparlamentet godkänna beslutet, därefter kan EU och de medlemsländer som är redo lämna in sina ratifikationsinstrument till klimatkonventionen. Därmed ökar sannolikheten väsentligt att Parisavtalet träder ikraft redan i år.

Ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin representerade Sverige vid mötet.

Kontakt

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen
Sveriges representation i Bryssel
Telefon +32 2 289 56 11
Fax +32 2 289 56 00
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Brussels
e-post till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

Slovakiska EU-ordförandeskapet

Mer om arbetet i EU:s miljöråd (ENVI)