Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Näringsdepartementet

Kinesiska investerare på besök i Sverige

Publicerad

Regeringen bjöd i måndags, 12 september, in en kinesisk företagsdelegation bestående av närmare ett trettiotal koncernledare och ett tjugotal svenska företag till Rosenbad för samtal om investeringsmöjligheter i Sverige. Statsminister Stefan Löfven och närings- och innovationsminister Mikael Damberg var tillsammans med Business Sweden och Sweden China Trade Council värdar för mötet. Syftet med mötet var att lyfta det som gör Sverige unikt som investeringsland och visa regeringens engagemang i affärsrelationen till Kina.

 • Gruppbild på den kinesisk företagsdelegation bestående av närmare ett trettiotal koncernledare, ett tjugotal svenska företag tillsammans med statsminister Stefan Löfven och närings- och innovationsminister Mikael Damberg

  Gruppbild på den kinesisk företagsdelegation bestående av närmare ett trettiotal koncernledare, ett tjugotal svenska företag tillsammans med statsminister Stefan Löfven och närings- och innovationsminister Mikael Damberg

  Foto: Regeringskansliet/ Kristian Pohl

 • Bild på Sveriges och Kinas flagga

  Bild på Sveriges och Kinas flagga

  Foto: Regeringskansliet/ Kristian Pohl

 • Möte med den kinesiska affärsdelegationen på Rosenbad.

  Möte med den kinesiska affärsdelegationen på Rosenbad.

  Foto: Regeringskansliet/ Kristian Pohl

Kina har under de senaste åren ökat sina investeringar i Sverige, exempelvis tog kinesiska företaget Geely över Volvo Cars 2010 samt startade China Euro Vehicle Technology, CEVT, i Göteborg 2013. CEVT:s verksamhet växer snabbt med idag över 500 anställda och 1000 konsulter. Delegationen som besökte regeringen i måndags var på besök i samma syfte; nämligen att finna nya investeringsmöjligheter i och till Sverige.

Regeringen har nyligen genomfört ett antal satsningar som gör Sverige mer attraktivt för utländska investeringar. Bland annat de strategiska samverkansprogrammen, som är fem program som fokuserar på innovativa lösningar inom sina områden, dessa är: nästa generations resor och transporter, smarta städer, cirkulär och biobaserad ekonomi, life science samt uppkopplad industri och nya material.

– Från regeringens sida vill visa vägen för fler internationella investeringar i Sverige. Den stora uppslutningen på dagens möte visar att möjligheterna finns att Geelys köp av Volvo och etableringen av CEVT kan komma att visa vägen för fler stora investeringar i Sverige, sa närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

För att följa upp den kinesiska delegationens intresse för Sverige, kommer regeringen att genomföra ett antal riktade insatser i så väl Kina som i Sverige.