Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Tillsammans med OECD och ILO lanserar statsminister Stefan Löfven Global Deal i New York

Publicerad

Onsdag den 21 september 2016 lanserar statsminister Stefan Löfven Global Deal, en global satsning för social dialog och bättre villkor på arbetsmarknaden.

 • Stefan Löfven i FN.

  Statsminister Stefan Löfven i FN.

  Foto: FN

 • Kronprinsessan Victoria och Morgan Johansson.

  Kronprinsessan Victoria och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

  Foto: FN

 • Stefan Löfven i FN.

  Stefan Löfven tillsammans med andra aktörer i Global Deal-lanseringen.

  Foto: FN

Global Deal är initierat av statsministern och har utformats i samarbete med The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) och International Labour Organization (ILO). Vid lanseringen deltar cheferna för dessa organisationer Angel Gurría och Guy Ryder, Chiles president Bachelet, Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina, världbankschefen Yim Yong Kim, chefen för världsfacket Sharan Burrow och den afrikanska företagsledaren Bob Collymore.

Förbättrad dialog

Syftet med Global Deal är att förbättra dialogen mellan arbetsmarknadens parter och länders regeringar för att förbättra anställningsvillkor och produktivitet. Välfungerande arbetsmarknadsrelationer och anständiga arbeten bidrar till ökad jämlikhet och en inkluderande ekonomisk utveckling till gagn för arbetare, företag och samhällen (win-win-win).

Konceptet Global Deal handlar inte om att utveckla ett nytt ramverk eller avtal som ska implementeras på uniformt sätt i alla länder eller skapa en ny internationell organisation. Istället syftar Global Deal till att dels utveckla en plattform för att lyfta frågan om partssamverkan, dels stärka befintliga samverkansstrukturer. Global Deal kommer att bygga på redan etablerade initiativ och samarbete men kommer att bidra genom att ge politisk riktning och kraft till den övergripande utvecklingen samt systematisera och skala upp existerande processer.

Bidrag till Agenda 2030

Den globala hållbarhetsagendan, Agenda 2030, innehåller ett specifikt mål om anständiga arbetsvillkor och inkluderande tillväxt. Global Deal är ett bidrag till detta.

- Global Deal handlar om att fler människor runtom i världen ska ha trygga och bra jobb och mer jämlik fördelning av våra ekonomiska resurser. Globaliseringen är en möjlighet men kräver en jämnare fördelning. Fler behöver jobb med schyssta villkor och en lön de kan leva på. Det är en förutsättning för att globaliseringen ska vara en positiv kraft, säger statsminister Stefan Löfven.

Till grund för Global Deal ligger en deklaration som länder, företag, fackföreningar och andra organisationer inbjuds att associera sig med. En rad partners har redan associerat sig. I samband med lanseringen kommer en webbplats öppnas där det finns mer information om initiativet.

Global Deals webbplats