Innehållet publicerades under perioden

-

Åsa Regnér har entledigats, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister

-
Artikel från Socialdepartementet

Välfärd bidrar till ett inkluderande samhälle

Publicerad

- Det är välfärden som gör det möjligt för människor med funktionsnedsättning att inkluderas i samhället, säger Åsa Regnér, minister med ansvar för funktionshindersfrågor, när hon den 7 till 9 september företräder den svenska regeringen vid Paralympics i Rio de Janeiro.

En grupp supporters sitter på en läktare.
- Paralympics är mer än ett idrottsevenemang. Spelen är också viktiga för arbetet att skapa ett mer inkluderande samhälle där alla kan vara delaktiga, säger Åsa Regnér, ansvarig minister för funktionshinderspolitiken. På bilden tillsammans med medarbetare från Svenska Parasportförbundet. Foto: Joanna Abrahamsson/Regeringskansliet

Paralympics 2016 arrangeras den 7-18 september 2016 i Rio de Janeiro i Brasilien. Det blir officiellt det femtonde sommarparalympics i ordningen och det är första gången som Sydamerika står som värd för Paralympics.

Lyfter betydelsen av ett inkluderande samhälle

Åsa Regnér reser till Rio de Janeiro för att uppmärksamma sporterna i Paralympics och den svenska truppen. Det är även viktigt att lyfta betydelsen av ett inkluderande samhälle där alla kan vara delaktiga i exempelvis idrottslivet.

Förutom att delta vid invigningen av Paralympics möter Åsa Regnér den svenska truppen och hejar på när svenskar tävlar. Åsa Regnér, som talar portugisiska, kommer också att göra en del intervjuer med brasiliansk media.

– Det är mycket spännande att följa den svenska truppen på plats i Rio och jag hoppas förstås på blågula medaljer. Paralympics är mer än ett idrottsevenemang. Spelen är också viktiga för arbetet att skapa ett mer inkluderande samhälle där alla kan vara delaktiga. Det är den svenska modellen en förutsättning för, säger Åsa Regnér.

Internationell vecka för tillgänglighet och kultur

Utöver sportaktiviteterna har Åsa Regnér även bland annat besökt organisationen Pro-Mundo som arbetar med mäns roll i jämställdhetsarbetet, den officiella invigningen av den Internationella veckan för tillgänglighet och kultur samt ett adoptionscentrum.

– Funktionshinderspolitik är en fråga om mänskliga rättigheter. Flickor, pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättningar måste kunna åtnjuta sina mänskliga rättigheter. Jämställdhet och barnperspektivet bör vara i fokus. Flickor, pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättningar borde ha samma förmåga och möjlighet att skapa sina egna liv, sa Åsa Regnér vid invigningen av den Internationella veckan för tillgänglighet och kultur.

Fakta

Målen för funktionshinderspolitiken är en samhällsgemenskap med mångfald som grund, att samhället utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet och jämlikhet i levnadsvillkor för flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning.