Sven-Erik Bucht har entledigats, Landsbygdsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Näringsdepartementet

Landsbygdsministern främjar export till Kazakstan

Publicerad

Den 3 till 6 oktober besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Kazakstan tillsammans med en delegation svenska företag från jordbrukssektorn. Fokus för resan var att främja affärsrelationer mellan Sverige och Kazakstan på området teknik och tjänster inom jordbruks- och livsmedelsområdet.

 • Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och guvernör Erik Sultanov står bredvid varandra och dricker ur varsin kopp

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och guvernör Erik Sultanov besöker en jordbruksmässa i anslutning till affärsforumet Kyzyl-Zjar i Petropavlovsk och fick chans att prova kazakiska specialiteter.

  Foto: Claes Nordmark, Regeringskansliet.

 • Ett antal personer sitter på en scen

  Landsbygdsminister deltar vid affärsforumet Kyzyl-Zjar i Petropavlovsk i norra Kazakstan.

  Foto: Claes Nordmark/ Regeringskansliet.

 • Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht träffar Kazakstans jordbruksminister Askar Myrzachmetov

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht träffar Kazakstans jordbruksminister Askar Myrzachmetov, tillika vice premiärminister.

  Foto: Regeringskansliet.

- Kazakstan har en fantastisk potential i sin jordbruks- och livsmedelsproduktion där stora satsningar på modernisering kommer att göras under kommande år. Svenska företag är ledande i världen på moderna och hållbara lösningar för jordbruks- och livsmedelsproduktion, och det finns stora affärsmöjligheter här, säger Sven Erik Bucht.

Landsbygdsministerns besök i Kazakstan var det första officiella besöket från Sverige på 10 år. Under besöket träffade Sven-Erik Bucht Kazakstans jordbruksminister Askar Myrzachmetov och fick chansen att besöka flera livsmedels- och jordbruksföretag. Ministern deltog även vid en mottagning med svenska och kazakiska företag och han talade vid ett investerings- och affärsforum i Petropavlovsk i norra delen av landet.

- Det är tydligt att det finns ett stort intresse för de svenska företagen och många värdefulla kontakter knöts mellan svenska företag och deras kazakiska motsvarigheter, säger Sven-Erik Bucht.

Den svenska delegationen bestod utöver landsbygdsministern, bland andra av Business Sweden, Alfa Laval, DeLaval, Tetra Pak och flera mindre innovativa familjeföretag. Kazakstan är ett av de länder som valts ut i Sveriges exportstrategi för utökat ekonomiskt samarbete och besöket är en del i regeringens ambition om förstärkt stöd till svenska företag i deras affärsutveckling på tillväxtmarknaderna i Centralasien.