Regeringens feministiska utrikespolitik väcker intresse

Att Sverige har en feministisk regering som för en feministisk utrikespolitik har fått en hel del uppmärksamhet sedan regeringen tillträdde hösten 2014. På detta tema talade Sveriges EU-ambassadör Anders Ahnlid nyligen för medlemmar i nätverket Young Professionals.

 • Anders Ahnlid och Young professionals network

  Anders Ahnlid, chef för Sveriges EU-representation, diskuterade regeringens feministiska utrikespolitik med nätverket Young Professionals i Bryssel.

  Foto: Sveriges EU-representation

 • Anders Ahnlid

  Den feministiska utrikespolitiken är integrerad i utrikespolitikens alla delar.

  Foto: Young Professionals Network

 • Anders Ahnlid

  Anders Ahnlid resonerade kring det snabba och omvälvande skifte av de stora europeiska frågorna som ägt rum under de tre år han har varit chef för Sveriges EU-representation.

  Foto: Sveriges EU-representation

- Vi brukar förklara den feministiska utrikespolitiken utifrån tre "r". Det handlar om representation, rättigheter och resurser, inledde Anders Ahnlid.

Han tog också upp analys- och metodfrågor som lägger grunden för det praktiska arbetet och förklarade att detta inte är ett färdigt paket utan att inriktningen kan följa ett förändrat behov. Att bygga allianser både nationellt och internationellt är centralt.

Den feministiska utrikespolitiken uppmärksammar exempelvis stöd till ett nätverk för kvinnliga fredsförhandlare eftersom kvinnor är underrepresenterade i fredsprocesser trots att det konstaterats att kvinnlig representation i fredsförhandlingar leder till uthålligare fredsavtal.

Det var också ett av utrikesminister Margot Wallströms huvudbudskap då hon talade om regeringens feministiska utrikespolitik på ett uppmärksammat seminarium i Bryssel i våras.

- Seminariet gjorde verkligen ett stort intryck på mig, säger Thomas Richter, som var en av dem som fanns i Margot Wallströms seminariepublik. Thomas Richter är utvecklare för nätverket Young Professionals och arbetar som rådgivare på konsultbyrån IDA-gruppen i Bryssel.

Han säger vidare:

- Jag var ganska påläst sedan tidigare men har sedan seminariet gjort en del egen research. Den feministiska utrikespolitiken, och inte minst vikten av kvinnors deltagande i fredsprocesser, har klara och relevanta poänger. Därför tyckte jag att det skulle vara intressant för våra medlemmar som inte var på seminariet i våras, att få höra Anders Ahnlid berätta mera innan han lämnar Bryssel för att bli ambassadör i Finland, säger Thomas Richter.

Anders Ahnlid delade också med sig av reflektioner över det stora skifte i de europeiska frågorna som ägt rum, från ekonomi till bland annat migration, terrorism och brexit under sina tre år som chef för Sveriges EU-representation.

Nätverket Young Professionals är verksamt i Bryssel, London och Washington DC.

English translation here.

Läs Anders Ahnlids sista krönika som chef för EU-representationen här

Kontakt

Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen
Telefon +32 2 289 56 11
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Bryssel, Belgien
e-post till Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen

Margot Wallströms föreläsning om den feministiska utrikespolitiken 14 mars i Bryssel

Allt om regeringens feministiska utrikespolitik