Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Artikel från Statsrådsberedningen

Stefan Löfven tog emot Ukrainas president

Publicerad

I dag, den 14 november, tog statsminister Stefan Löfven emot Ukrainas president Petro Porosjenko som gör sitt första officiella besök i Stockholm. Senare under dagen träffar presidenten riksdagens talman Urban Ahlin.

President Porosjenkos besök utgör ett led i en intensiv ström av bilaterala sammankomster och möten mellan Sverige och Ukraina.

Statsministern erinrade vid en presskonferens efter överläggningarna om att EU enats om ett kraftfullt svar på Rysslands olagliga annektering av Krim och Sevastopol och på Rysslands angrepp på östra Ukraina. Sverige följer med djup oro den förvärrade människorätts-situationen på den olagligen annekterade Krimhalvön. De två ledarna diskuterade hur fred ska uppnås i östra Ukraina och hur landet ska säkra full kontroll över sina gränser.

Statsministern bekräftade att Sverige står vid Ukrainas sida i dessa svåra och prövande tider och kommer att ge allt stöd som går. Sverige välkomnar de reformer som redan har påbörjats i Ukraina. Ukraina har under de senaste två åren åstadkommit mer än under de två årtiondena efter landets självständighetsförklaring. De två ledarna var överens om att viktiga reformer fortfarande återstår att genomföras. De diskuterade hur Sverige bäst kan fortsätta stödja Ukrainas ansträngningar för att genomföra reformer och etablera starkare band till Europeiska unionen.

De talade om fortsatta insatser för att bekämpa korruption och för att förstärka rättstatsprincipen, samt om att fortsätta de redan inledda decentraliserings- och energieffektivitetsreformerna. Sverige kommer att fortsätta att ge betydande stöd till reformer på dessa områden.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.