Ann Linde lyfter fram affärsmöjligheter i FN-systemet

I gårdagens interpellationsdebatt i riksdagen lyfte handels- och EU-minister Ann Linde fram svenska företags möjligheter att sälja varor och tjänster till FN. Hans Rothenberg (M) har frågat om vilka initiativ som tagits i frågan. Ann Linde:

- Sverige har ett stort engagemang för FN. Därför vill vi att fler svenska företag ska upptäcka att FN-marknaden är intressant. De kan göra en stor skillnad. Svenska företags kompetens efterfrågas allt mer. I grund och botten handlar det om att vi till FN ska lyfta fram Sveriges styrka: innovation, hållbarhet och systemintegration. Det finns särskilt god potential att här i Sverige utveckla och leverera lösningar som FN behöver. På den humanitära sidan kan de exempelvis bidra till att bättre hjälpa människor på flykt och i nöd.

Sveriges exportstrategi har ett kapitel som heter "ökat utbyte med internationella organisationer". Här handlar det om att i främjandet lyfta fram alla outnyttjade affärsmöjligheter som finns i FN, men även i upphandlingar finansierade av utvecklingsbanker, EU och stora forskningsanläggningar. År 2015 köpte FN-systemet varor och tjänster för 17,2 miljarder US-dollar, varav 0,2 % från Sverige. UD tagit fram en strategi för affärsfrämjande gentemot FN-systemet. Business Sweden utvecklar affärsområdet. Det handlar om kunskap och global närvaro, men också att i FN-arbetet bevaka hur upphandlingen tillämpas och utvecklas:

- Rätt använd, kan hållbar upphandling vara ett kraftfullt instrument för att bättre möta de globala utmaningar vi står inför: att uppfylla hållbarhetsmålen, att möta flyktingkrisen, att skapa och bevara fred. Dessutom kan det göra FN-systemet effektivare, säger Ann Linde.

Se Ann Lindes inlägg i interpellationsdebatten här:

Kontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Mobil 072-708 16 27
e-post till Darina Agha