Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Artikel från Statsrådsberedningen

Förhoppning om ett starkare EU-samarbete gällande säkerhet, klimat och migration

Publicerad

EU är mitt uppe i ett väldigt viktigt skede när Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till Stockholm den 31 januari för att träffa statsminister Stefan Löfven. Förhandlingarna om Brexit ska inledas och ett nytt asylsystem ska komma på plats. Tyskland har en huvudroll i båda de processerna. Hans Dahlgren är statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven och berättar mer om besöket.

Hans Dahlgren sitter i ett arbetsrum.
Hans Dahlgren är statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hur är Sveriges relationer med Tyskland i dag?

- Vi har nära och bra relationer. Det visar sig bland annat i en lång rad regelbundna kontakter oss emellan, på olika nivåer. Här på Statsrådsberedningen talar vi i stort sett varje vecka med våra tyska kolleger i Angela Merkels kontor (Bundeskanzleramt).

Vad är det för frågor som är viktigast i de här kontakterna?

- Vi är överens om det akuta behovet av att EU enas om en fungerande flyktingpolitik. Vi arbetar tillsammans för att under våren nå en överenskommelse om detta, där alla länder är med och tar ansvar. Det är också viktigt för oss att hitta bra förhandlingspositioner inför Storbritanniens utträde ur EU. Vi behöver värna den Europeiska Unionens framtid men också säkra bra relationer med Storbritannien.

Varför är det så viktigt med goda relationer och ett bra samarbete med just Tyskland?

- Tyskland är det största landet av EU:s medlemsländer. Tyskarna har en nyckelroll inför i stort sett alla beslut som tas. Lägg till det att vi har ett stort handelsutbyte med detta land, och det betyder mycket för svensk industri och svenska jobb. Vi delar det grundläggande intresset av en stark, fungerande union som vilar på demokratiska värderingar.

Vad är anledningen till mötet med Angela Merkel?

- EU är mitt uppe i ett väldigt viktigt skede, så vi är särskilt glada att hon valt att komma på besök hos Stefan Löfven just nu. Snart ska förhandlingarna om Brexit inledas, och ett nytt asylsystem ska komma på plats. Tyskland har en huvudroll i båda de processerna.

Vad hoppas du att mötet ska resultera i?

- Vi behöver ett starkt EU i en allt mer osäker värld. Vi behöver därför stärka samarbetet både i frågor som rör säkerhet, klimat och migration. På vår dagordning står också ett Europa med medborgarna i centrum, som stärker jobb och tillväxt, men också schyssta arbetsvillkor och bra löneutveckling.

- Jag hoppas att det efter mötet kan komma till stånd en rad konkreta nya samarbeten för fler jobb, där innovationer och hur vi kan stärka utbytet mellan Sverige och Tyskland kommer att diskuteras vidare. Och så tror jag att Stefan Löfven och Angela Merkel kommer att stärka våra gemensamma positioner i arbetet för EU:s framtid.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.