Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Syrien i fokus på EU:s utrikesministermöte

Publicerad

Den senaste händelseutvecklingen i Syrien dominerade EU:s utrikesministermöte i den nya Europabyggnaden i Bryssel 16 januari. Övriga frågor som diskuterades var bland annat fredsprocessen i Mellanöstern och den demokratiska processen i Libanon.

Utrikesminister Margot Wallström samtalar med kollegor på utrikesmötet 16 januari 2016
Utrikesminister Margot Wallström samtalar med Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz inför rådet för utrikes frågor 16 januari 2017. På bilden syns även utrikesministrarna Bert Koenders, Nederländerna, Miroslav Lajčák, Slovakien och Frank-Walter Steinmeier, Tyskland. Foto: Daniel Holmberg, Sveriges EU-representation

Syrien

Utrikesministrarna diskuterade den senaste händelseutvecklingen i Syrien för första gången sedan den rysk-turkiska överenskommelsen om vapenvila. I diskussionen välkomnade ministrarna överenskommelsen och uttryckte en förhoppning om att vapenvilan skulle genomföras fullt ut av alla parter i konflikten.

Under mötet gav utrikesministrarna på nytt EU:s fulla stöd till den FN-ledda processen och till FN-sändebudet för Syrien, Staffan de Mistura. De betonade också behovet av att garantera humanitärt skydd och fullständigt tillträde för humanitär hjälp i hela landet.

Rådet bekräftade även sitt stöd för EU:s regionala initiativ när det gäller Syriens framtid. Initiativet syftar bland annat till att stödja försoning och återuppbyggnad så fort en trovärdig, FN-stödd politisk övergångsprocess har tagit fart.

Fredsprocessen i Mellanöstern

Under lunchen diskuterade rådet fredsprocessen i Mellanöstern mot bakgrund av resultaten från den internationella konferensen i Paris 15 januari. Utrikesministrarna diskuterade hur man ska gå vidare för att för att nå en övergripande fredsöverenskommelse, hålla liv i tvåstatslösningen och vända de negativa tendenserna i området.

Libanon

Rådet antog slutsatser där utrikesministrarna bekräftade EU:s stöd till den demokratiska processen i Libanon och välkomnade att Michel Aoun nyligen valts till president samt att en ny regering bildats under ledning av premiärminister Saad al-Hariri. Utrikesministrarna uppmanade också landet att inom fastställd tid hålla parlamentsval under 2017 och trygga en smidig och öppen process.

Detta var det första rådsmötet i den nya Europabyggnaden, som från och med januari i år är Europeiska rådets och ministerrådets huvudsäte.

Utrikesminister Margot Wallström företrädde Sverige vid rådet för utrikes frågor.

Producerat av EU-representationen

Kontakt

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen
Sveriges representation i Bryssel
Telefon +32 2 289 56 11
Fax +32 2 289 56 00
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Brussels
e-post till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

Maltesiska EU-ordförandeskapet

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC