Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Brexit ska inte påverka svenskar i Storbritannien

Publicerad

Vid tisdagen 14 februari tog EU-minister Ann Linde emot David Davis, minister för Storbritanniens utträde ur EU. Vid tisdagens pressträff framhöll båda ministrarna hur viktigt besöket var, och att Sverige och Storbritannien är goda vänner och allierade.

Ann Linde och David Davis
– Vi försvinner ju inte, vi kommer att fortsätta vara goda européer, sa David Davis. Foto: Catarina Axelsson / Regeringskansliet

Ambitionen för Sverige och Storbritannien är att fortsätta att ha en god relation, även efter att Storbritannien lämnar EU. Storbritannien är Sveriges tredje största exportmarknad, cirka tusen svenska företag är på plats i Storbritannien, och cirka 100 000 bor i landet.

– Ni har tagit beslutet att lämna EU och det respekterar vi. Nu vill vi fortsätta tillsammans på nytt sätt. Vi har haft goda diskussioner om var vi är i förberedelserna inför det, sa Ann Linde.

– Vi försvinner ju inte, vi kommer att fortsätta vara goda européer, sa David Davis och nämnde en rad frågor där det är viktigt för Storbritannien att fortsätta samarbetet med EU:s medlemsländer.
– Vi vill ha bra och konstruktiva relationer i alla dessa frågor. Det är för allas bästa, inte bara för Storbritannien.

David Davis betonade också att svenskar som bor och arbetar eller studerar i Storbritannien även i fortsättningen kommer att kunna bo kvar och ha en stabil tillvaro i landet. Han försäkrade också att man från brittiskt myndighetshåll inte tolererar den främlingsfientlighet som de senaste månaderna drabbat svenskar bosatta i Storbritannien.

– Vi är skarpt kritiska, sa David Davis.

Storbritannien räknar med att "skilsmässoförhandlingarna" med EU-kommissionen ska vara på plats senast i slutet av mars. Först därefter kan man förhandla om avtal.

– Först måste man göra klart "skilsmässan", sedan kan man förhandla om hur det framtida samarbetet ska se ut. Då börjar förhandlingarna på en gång – en rivstart verkligen, sa Ann Linde.

 

Kontakt

Utrikesdepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Besöksadress Gustav Adolfs torg 1, Stockholm
e-post till Utrikesdepartementet, via registrator