Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern besökte Iran

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven besökte Iran den 11-12 februari, på inbjudan av president Rouhani. Med på resan var en företagsdelegation, som leddes av EU- och handelsminister Ann Linde. Business Sweden och ett flertal statliga myndigheter medverkade i delegationen. Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall, deltog också i besöket.

Statsminister Stefan Löfven står tillsammans med flera personer.
Statsminister Stefan Löfven besökte Mammuts fabrik utanför Teheran, Scanias lokala partner i Iran. Foto: Jenny Petersson / TT

Statsministern hade bilaterala överläggningar med president Rouhani, samt möten med den högste ledaren Ali Khamenei och talmannen Ali Larijani. Vid de politiska mötena diskuterades framförallt den bilaterala relationen, regionala frågor med fokus på kriserna i Syrien, Irak och Jemen, samt mänskliga rättigheter. Dessa frågor är särskilt viktiga att diskutera med Iran nu när Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd.

Statsministern framförde tydliga budskap angående vikten av att Iran bidrar till att uppnå politiska lösningar på regionens konflikter. Statsministern betonade Sveriges djupa oro över situationen för mänskliga rättigheter i Iran, inte minst användandet av dödsstraff, begränsningar av yttrande- och pressfrihet och diskriminering av kvinnor och minoriteter.

Stärka kvinnors tillträde till arbetsmarknaden

Statsministern träffade också vice-president för kvinno- och familjefrågor Shahindokht Molaverdi. Mötet med Molaverdi följdes av ett rundabordssamtal där statsministern och vice-president Molaverdi tillsammans med iranska och svenska företrädare diskuterade hur man kan stärka kvinnors tillträde till arbetsmarknaden och deltagande i samhällslivet. Från iransk sida deltog kvinnor verksamma i parlamentet, i företag och i det civila samhället. I detta samtal deltog också IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe och Svenska institutets generaldirektör Annika Rembe.

Under besöket undertecknades flera bilaterala samarbetsavtal, om högre utbildning och forskning, transport, teknologi och innovation, informationsteknologi samt stärkande av kvinnors arbetskraftsdeltagande och entreprenörskap.

Ett flertal kommersiella avtal undertecknades också mellan svenska och iranska företag.