Innehållet publicerades under perioden

-

EU-möte om socialpolitik och sysselsättning

Socialförsäkrings- och arbetsmarknadsministrar träffas på rådsmöte i Bryssel 3 mars. Ministrarna ska bland annat diskutera ett förslag om ändringar av EU:s regler för samordning av de sociala trygghetssystemen.

Ylva Johansson vid tidigare rådsmöte i Bryssel
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll deltar i rådsmötet 3 mars i Bryssel. Arkivbild. Foto: Europeiska unionens råd

Socialförsäkringsministrarna ska diskutera kommissionens förslag om en modernisering av EU:s regelverk för de sociala trygghetssystemen. Det finns ett behov av att samordna de olika nationella systemen i och med att människor flyttar mellan olika EU-länder. Det handlar bland annat om att personer inte förlorar intjänad pension och lättare får tillgång till sjukvård även när de befinner sig i annat medlemsland.

Rådet ska också anta slutsatser om ökad kompetens hos kvinnor och män på EU:s arbetsmarknad. Arbetsmarknadsministrarna diskuterar sysselsättnings- och socialpolitiska prioriteringar inom ramen för den så kallade europeiska planeringsterminen och inför Europeiska rådets möte i mars.

Utöver det informerar det maltesiska ordförandeskapet om läget i förhandlingarna om en revidering av EU:s utstationeringsdirektiv.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll representerar Sverige vid mötet.

Kontakt

Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen
Telefon +32 2 289 56 11
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Bryssel, Belgien
e-post till Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen

Maltesiska EU-ordförandeskapet

Mer om arbetet i EU:s råd för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO)

Pressmeddelande: Ylva Johansson och Annika Strandhäll deltar vid EPSCO i Bryssel

Kommenterad dagordning inför mötet