Försvarsministern besökte Skaraborgs flygflottilj

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte den 3 april Skaraborgs flygflottilj, F7, i Såtenäs. Förbandet utbildar samtliga svenska Gripenpiloter och är ansvarig för transport- och specialflyg inom Försvarsmakten.

Peter Hultqvist samtalar med en JAS-pilot i samband med övning på F7 i Såtenäs
Peter Hultqvist samtalar med en JAS-pilot i samband med övning på F7 i Såtenäs. Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

F7 mellan Trollhättan och Lidköping i Västergötland är en av Försvarsmaktens fyra stridsflygflottiljer. På F7 finns Gripencentrum som är Försvarsmaktens centrala enhet för allt som rör utbildning av JAS 39 Gripenpiloter. Där utbildas samtliga svenska Gripenpiloter och även piloter från andra länder som har köpt Gripen.

Under Peter Hultqvists besök presenterades verksamheten och genomfördes också en flyguppvisning med Gripen-plan.

Flygflottiljen på Såtenäs ansvarar också för Försvarsmaktens transport- och specialflyg. Försvarsmaktens transportplan av typen Hercules är stationerade på Såtenäs och från F7 leds också de flygplan som används för radarspaning, signalspaning och statsflyg som är baserade i Linköping samt på Bromma/Arlanda.